2014-06-04 6147 瀏覽
六月一,星期日。第二日唔駛返工,又想食宵夜,於是去左方榮記。兩個人黎方榮記其實幾好,因為湯底平,沙嗲湯底只係三十元正,而且味道一流,唔會水流流,有d花生粒係到,正。叫左手切牛,魚,水魷,響玲同生麵。先黎響玲,我第一時間食,由於湯底正,響玲吸曬d汁,好好食。之後到魚,望上去似頭尾位,食落都麻麻,好腥。水魷唔錯,加埋湯底,正。之重到手切牛,面果幾片都無野,下面果d好似碎牛禁,點打邊爐。叫呀姐換過份黎,佢話「手切牛係禁嫁喎」,我心諗「你當人未食過手切牛呀」,我食開既手切牛係如下圖(新明記手切牛)。之後叫佢換過碟,佢話無,得機切牛,又聽到隔離叫手切牛又話無。我當堂明曬,原來我地叫果份係最後一份。之後佢都換左碟機切牛比我地,但做生意禁唔老實真係令人卻步。生麵,15蚊,禁大份,好似唔駛錢,抵食,加上湯底正,緊係好食。補返黎既機切牛好厚,淥唔熟,要煮一段時間,好似紙皮禁,失望。之後呀姐加水,個湯底馬上淡曬唔好食,我都停手埋單。總結,湯底好出色,但加水之後完全唔得。響玲好食,生麵好食抵食,水魷個格。機切牛、手切牛唔合格。如果可以外賣湯底我會外賣湯底,如果無,吸引啊到我再黎,因為火鍋料好差。
六月一,星期日。
第二日唔駛返工,又想食宵夜,於是去左方榮記。
1987 瀏覽
沙嗲湯底
啤酒
叫左手切牛,魚,水魷,響玲同生麵。
先黎響玲,我第一時間食,由於湯底正,響玲吸曬d汁,好好食。
響玲
之後到魚,望上去似頭尾位,食落都麻麻,好腥。
水魷唔錯,加埋湯底,正。
水魷
手切牛
生麵
機切牛
之後呀姐加水,個湯底馬上淡曬唔好食,我都停手埋單。
總結,湯底好出色,但加水之後完全唔得。
2014-06-01
$180 (宵夜)
沙嗲湯底
響玲