2014-05-27 7083 瀏覽
契女生日,佢比較喜歡食西菜,而我已有兩年沒有在Kitchen M 食晚餐,所以今次約了她及其家人在此慶祝。 一坐低還未落單,侍應已落放下每人一個麵麭的麵麭籃;拎上手,麵麭非常熱辣辣,搽上牛油後咬一口,嘩!外皮香脆,內裏鬆軟,正! 睇完餐牌後,發覺Dinner Set 其實比較低食,四百元內已有前菜、餐湯、主菜、甜品咖啡或茶。我揀的dinner set 包括前菜 - 香煎海鮮餅伴菜沙律雖然係煎餅,但食落唔覺得油腻,還食到啖啖蝦肉及非常鮮甜,我同契女媽咪都想食多一碟的衝動。餐湯 - 羅宋湯這款湯都唔錯,唔會太濃味太油膩及過鹹。主菜 - 香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁海鱸魚味道唔錯,仍然保持嫩滑及唔會惺,但比較我以前食的海鱸魚,今次魚皮煎得唔夠脆口,有啲失分,但契女都覺得很好味;反而最驚喜的是薯蓉,香滑如奶皇,唔似其他坊間的薯蓉落很重的牛油味,大家一致都喜愛非常。甜品 - 芒果芝士蛋糕 很香的芒果味,但唔會好溜的忌廉芝士,而甜味又很適中,我同契女都很滿意。
麵麭
我揀的dinner set 包括

前菜 - 香煎海鮮餅伴菜沙律
香煎海鮮餅伴菜沙律
餐湯 - 羅宋湯
這款湯都唔錯,唔會太濃味太油膩及過鹹。
羅宋湯
主菜 - 香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
香煎意大利海鱸魚伴青菜、薯蓉、蘑菇汁
甜品 - 芒果芝士蛋糕
芒果芝士蛋糕
題外話/補充資料: 因食客都很多,唔想等位或坐露台位,最好兩個星期前訂位
2014-05-25
生日