2014-05-11 4954 瀏覽
香港貴為美食天堂,集各地美食於一身,不過平時約朋友出街吃飯,大多都會選擇吃日本菜或西餐,再不然來個台灣菜。至於中菜,就是一班親戚家人聚餐才會去,感覺比較麻甩。不過人大了,開始發現原來中菜菜式變化多端,而且一大班人吃中菜好有氣氛呢。說起泉章居,應該都好多年歷史,論數目坊間客家菜館不多,泉章居能屹立不倒,應該有箇中玄機。冬瓜盅,上來一盅都算好足料,重點係完全唔鹹,味道好清甜。乳鴿HKD 30就有一隻,大佬阿,樓下都賣HKD 28,重點係呢道銅鑼灣,沒有不叫的理由吧!三個人一隻不夠喉,所以再多叫一隻。乳鴿上來正常份量,沒有將貨就價,而且外皮燒得金紅,好吸引呢。店方預先把乳鴿一開四,不過吃乳鴿麻,不管是紅燒還是豉油,拿上手吃別有一番食趣。乳鴿外皮燒得香脆,而且肉汁超多,一邊吃一邊流,鴿肉更是味道濃郁,所以索性不沾准鹽。菠蘿咕嚕肉也是吃中餐常點,記得之前公公在生整過,好吃程度稱得上驚艷。泉章居咕嚕肉無論是顏色、賣相都不俗,口感香脆鬆化,醬汁甜中帶酸又不會嗆喉,算有水準。通菜炒牛肉就失左手,調味略為重手,味覺比較鹹,而且牛肉軟腍得好不自然。埋單三個人三百幾,除番每人都係一百,可謂平有平食,貴有貴食
冬瓜盅,上來一盅都算好足料,重點係完全唔鹹,味道好清甜。

埋單三個人三百幾,除番每人都係一百,可謂平有平食,貴有貴食。整體來說食物質素不俗,而且都好飽,在銅鑼灣地段可以吃到平靚正客家菜,也是個不錯的選擇。