今日一家大細突然興起想出外食蒲飛,本來想去大角咀某酒店的自助晚餐,點知該處臨時問話爆咗冇位,立即上網摷料,終於搵到小飛象葡國餐廳原來依家有半自助,個接電話的男仕"好老實"咁話今日(星期日)天氣唔多好,仲有位可以訂咁咁咁,好熱情的感覺,於是訂咗七點開餐。("好老實"係佢自己講的 )門口個水牌寫話佢新張冇耐,咁又好似係,因為我記得好耐以前去兆萬小飛象係要撳電梯上,依家只要沿手扶電梯上到三樓,一個U Turn就見到。我哋一家三口搵埋我老友一行四人喺1900前去到,即刻可以入座。一坐低我就問佢啲任食出得快唔快,個女侍話:好快咖放心啦!(都果然幾快,可能唔爆檯有關吧?)其實佢係有散叫,咁當然試下佢個半自助係咩料先,至於呢個半自助原來係點玩法呢?佢個半自助餐限時90分鐘,有所謂任食鵝肝生蠔,另外包一個主菜,因為費事涉及商業機密,所以唔影佢餐牌,主菜係有共十一款,其中有:燒乳豬炒飯,燒葡式豬手,煎龍脷魚柳,燒肉眼扒,燒羊架,葡國雞,辣非洲雞....等等,而你的單價就視乎你叫咩主菜而定,例如你叫豬手,咁你單價就係$188+10%,如你叫雞(兩款一樣價),咁你埋單單價就係$158+10%,如此類推

佢個半自助餐限時90分鐘,有所謂任食鵝肝生蠔,另外包一個主菜,因為費事涉及商業機密,所以唔影佢餐牌,主菜係有共十一款,其中有:燒乳豬炒飯,燒葡式豬手,煎龍脷魚柳,燒肉眼扒,燒羊架,葡國雞,辣非洲雞....等等,而你的單價就視乎你叫咩主菜而定,例如你叫豬手,咁你單價就係$188+10%,如你叫雞(兩款一樣價),咁你埋單單價就係$158+10%,如此類推。

至於個鵝肝生蠔任食,實情係同之前有人講的類同,即係一檯人只可叫一種任食,咁到時就共識要揀定全體任食生蠔,抑或全體任食鵝肝,如果想雙拼其實亦可以,但就冇得任食,變咗每人只有六件的限額,例如我哋四個人,即係總共可以任意叫24件,冇咗任食。
老實講其實任食都食唔到幾多件,因為個主菜都咁大份,況且個我估係經理的"好老實"男仕話齋,佢哋想啲客人樣樣都試吓佢哋的食物,唔好全攻一兩味,咁我覺得又係道理,所以我哋都揀咗雙拼。

生蠔比較瘦,唔係好大隻,但都算鮮,應該係即開的。
個鵝肝就唔算肥,少少乾,叫做不過不失。

自助部份有兩個湯:菌類白湯,及龍蝦湯。
個人覺得個龍蝦湯好味,龍蝦頭精華出哂,但其他人就覺得個龍蝦湯偏淡,反而個菌湯好啲,各有各口味。
仲有壽司盤同埋沙律吧,及有類似天婦羅的炸物,好似仲有個飯定意粉,及生果。

三文魚要落柯打,每次每人叫四件,四人合共十二件,食完再叫,因為佢用冰鎮關係,唔夠碗用吧?(一笑)

另外有張紙仔可以剔幾款任食的食品,似係即叫即製,個芝士燒帶子我覺得係最好,芝味濃,帶子唔會靭;
芝麻雞全翼少少乾,但都幾入味;
個好似叫海鮮酥盒的乒乓球大小的小東西,一啖一個,出奇地好味!
至於個燒秋刀魚就燒得太乾啦,兩條擺喺碟上好似兩把"尚方寶劍"咁挺直硬淨,難以入口。
炸馬介休球整得唔會好肥漏也唔太鹹,OK!

講到主菜,四人分別叫咗一隻豬手,乳豬炒飯,非洲雞,龍脷柳。
龍脷柳開一邊,都好大條,有十吋左右咁長,但偏乾,口感一般;
隻燒豬手真係大件!塊皮Lok lok脆,帶點脂肪的肉也唔會好漏,值得一試;
乳豬飯個燒乳豬仔就真係冇得頂!皮脆肉嫩,香口到不得之了,跟個炒飯都好大兜,也好香口惹味;
至於個非洲雞..........
先講吓我坐個位比較昏暗,個女待一嚟放低只講:"雞嚟了",我見幾件雞一些配菜及大量汁的焗兜在面前放下,就奇怪點解非洲雞乜唔係深色啲咩?點解個汁咁淺色?黃黃白白咁,覺得葡式的非洲雞的確有點令我失望而唔係好想食,於是決定先繼續攻其它食物,諗住轉頭再慢慢處理,點知過咗差唔多廿幾卅分鐘,到我終於拿起支叉撩咗一吓個底睇吓個"非洲雞"有咩配菜,扁咀究竟食唔食好的時候,突然有個女侍走埋嚟問我哋隻非洲雞嚟咗未,吓?乜我面前呢兜唔係.....咩?佢話係葡國雞!原來係上錯檯.........上錯檯成半粒鐘先知?
咁我又"好老實"話我用叉撩過,我驚一陣撩過佢又攞返入去,轉頭俾咗第二檯客咪食我口水尾?橫豎價錢一樣就唔換啦。而事實上個葡雞我唔係好識欣賞,因為我本身真係唔係好鐘意,所以最後剩咗要攞盒拎走,味道如何我也不便評價。

甜品我唔知係咩(據聞係雪糕),因為食得太急,臨走竟然忘記了;
然而我好在意我至愛的西瓜,其實我見就只有蜜瓜及西瓜,每次出都唔係好大量,點知有兩檯客次次一砌好攞上檯佢哋就衝出去搶,攞親就一大半,排到我攞時只剩兩三塊冇乜肉的西瓜皮。
西瓜都要搶,真係唔明白。

夠鐘前半小時就會有人嚟問仲有冇任食部份要落單,所以想食多啲就要注意一下;
而主菜部份就唔限你食的時間,你可以坐到食完先走都冇問題。個女侍講的。
題外話/補充資料: 我個人嚟講呢,真係好唔鐘意喺旺區食限時個零兩鐘要走人的放題及自助餐,試過APM食燒牛的餐廳,可能人太多,啲嘢上得慢,最後挖雪糕個個好似掘礦咁,搞到要排隊等成廿幾分鐘,終於到我掘完埋到位都未開始食,一個小姐就埋嚟話要交檯,另一個小姐一邊抹檯並預備舖新墊檯紙,原來呢次已經係摧第二次(第一次係我正在排雪糕時),我見我太太同個仔已經整裝待發,咁我唯有拿林一啖含哂個雪糕球,一路執嘢走個冰感一路尺到上太陽穴,成個感覺真係好憎好憎。 不過小飛象佢就咁,除咗自助部份係要限時90分鐘,要快快落柯打,其實個主菜係可以慢慢食,慢慢坐唔會趕人走,咁我覺得都可以,只係好笑在,我哋唔知係咪慣咗其它放題咁嘭嘭聲食完,潛意識就諗住快快交檯個模式,所以最後都冇話坐好耐就已經走了,都唔記得咗食飯後甜品。 仲有一樣一定要講,佢話個半自助餐係冇得攞走的,咁食開自助餐的呢個基本都明,如果唔係因為上文所述的俾錯咗個葡雞俾我,係唔可以俾人攞嘢走,話今次係因為佢哋搞錯咗先破例。 咁其實個主菜唔屬於自助餐的食物,咁食唔哂點解唔俾攞走?好似我個仔六歲人仔都要當大人咁叫一個餐,成隻豬手咁大點搞呢?如果話驚包嘢時會俾人偷偷哋包埋啲自助食物,咁佢哋職員攞去包冇問題啩?或者我本身係咁矛盾,鐘意自助餐放題,但又怕喺自己身上出現冇衣食剩咗浪費的情況,所以對此做法係有少許意見。
2014-05-04
  • 燒乳豬炒飯