餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2014-05-08 8925 瀏覽
一直想食下日本燒餅,不過嗌極都搵唔到FD去試呢間一杯最後有日Lunch就同媽媽一嚐了XDDD環境係居酒屋形式不過就好闊落,可以舒舒服服食又唔驚逼唔驚焗熱:^3一杯関西燒 $58関西燒上桌時仲係熱辣辣,新鮮整係吸引d面頭有不少木魚碎及海苔粉,微微增添香氣:^)燒餅皮係偏濕軟既,老實說係有種未熟既粉漿感(似文字燒)待應一切開,「咦,都幾多料喎!」入面不只有彈牙既牛筋粒及稔軟牛肉粒,仲有好多菜絲同蒟蒻粒質感十分有嚼勁,加上有點芝士香同蛋香,味道都不錯燒汁味濃但不膩,連埋美乃滋作調味,都幾開胃:^0我個人覺得味道同質感都不錯,不過唔中意濕黏感覺既就可能認為不太合意生薑豚肉石頭燒飯 $70石鍋飯香氣逼人,快快影完相之後待應馬上幫手將飯同配料趁熱混好生薑味唔算重,只是淡香,唔會話好辣豚肉薄得黎入味,帶清甜味而不油膩,就算飯底唔濃味都唔覺寡飯底有少少焦香,粒粒分明,煮得剛好,都算有嚼頭
一直想食下日本燒餅,不過嗌極都搵唔到FD去試呢間一杯
最後有日Lunch就同媽媽一嚐了XDDD
環境係居酒屋形式
不過就好闊落,可以舒舒服服食又唔驚逼唔驚焗熱:^3
一杯関西燒 $58
関西燒上桌時仲係熱辣辣,新鮮整係吸引d
面頭有不少木魚碎及海苔粉,微微增添香氣:^)
燒餅皮係偏濕軟既,老實說係有種未熟既粉漿感(似文字燒)
待應一切開,「咦,都幾多料喎!」
入面不只有彈牙既牛筋粒及稔軟牛肉粒,仲有好多菜絲同蒟蒻粒
質感十分有嚼勁,加上有點芝士香同蛋香,味道都不錯
燒汁味濃但不膩,連埋美乃滋作調味,都幾開胃:^0
生薑豚肉石頭燒飯 $70
生薑味唔算重,只是淡香,唔會話好辣
豚肉薄得黎入味,帶清甜味而不油膩,就算飯底唔濃味都唔覺寡
飯底有少少焦香,粒粒分明,煮得剛好,都算有嚼頭

• 一杯関西燒
  • 關西燒