餐廳: 添好運點心專門店
資訊:

2014-05-05 4834 瀏覽
星期日早上 突然想飲個靚茶 就諗起添好運嘅酥皮叉燒包來 中環店係9:00開嘅 但大約9:30去到已經排滿人 不過好在兩個人去 唔係等左好耐就有位1•蝦腸蝦係爽而且彈牙 皮亦厚薄適中 豉油其實食得出有精心調制過 非常有心思2•潮洲粉果雖然小女係潮洲人 但其實係第一次食潮洲粉果裏面係有啲菜呀 爽爽地嘅蓮藕 同我最愛嘅花生食落塊皮煙煙un un但啲料就又爽又脆 好夾3•燒賣同樣 啲蝦都係好彈牙 冬菇味好出 唔會有粉味或倒汗水味 比起其他好多酒樓都優勝4•釀尖椒(唔記得全名)呢樣可謂驚喜之作 魚肉有起膠唔在講 尖椒真係好掂 我其實對椒類嘅野冇咩好感 但呢個完全冇個唔知係草青味定點 同埋佢只薄薄一層 啱啱襯托到魚肉嘅味道 正5•咸水角外皮脆得黎入面都會有層煙un嘅 口感好豐富 加上料真係好足 cut開一半唔會一半有料一半得塊皮抵讚6•糯米雞其實呢樣好快就上左 但冇即刻食都好 都仍然好香 唔會有焗住一陣味 料都係好足 舊雞都幾大舊6•馬拉糕好鬆軟同時有陣陣牛油味 基本上呢度出品嘅已經比出面高質素 所以都係個句 好味7•酥皮叉燒包終於都到主角啦 水準仍然係咁好 酥皮又香又鬆脆不過略嫌細個左啲 但唔緊

星期日早上 突然想飲個靚茶 就諗起添好運嘅酥皮叉燒包來

1•蝦腸

2•潮洲粉果

雖然小女係潮洲人 但其實係第一次食潮洲粉果
裏面係有啲菜呀 爽爽地嘅蓮藕 同我最愛嘅花生
食落塊皮煙煙un un但啲料就又爽又脆 好夾

3•燒賣

4•釀尖椒(唔記得全名)

5•咸水角

抵讚

6•糯米雞

6•馬拉糕

7•酥皮叉燒包

終於都到主角啦 水準仍然係咁好 酥皮又香又鬆脆
不過略嫌細個左啲 但唔緊要 因為同行個個好細食
所以有得食兩個

一向都食開北角個間嘅 但估唔到中環店都一樣好味 價錢仲咁大眾化 真係無得彈!
2014-05-04
早餐