2014-05-04 2955 瀏覽
今日又山長水遠走左黎石硤尾搵朋友食個靚飯同傾下計咁,無計喇鬼叫佢住咁遠咩,等埋佢收工之後就係地鐵站集合,時間都尚早既,佢就帶左我黎依到,劉森記麵家食蝦子麵。話食飽再去啤啤佢,雖然時間同仲早,但餐廳已經有八成人係裹面,兩個人好好彩地唔洗等位。, 餐牌選擇都算多,最後就叫左蝦子牛腩牛筋撈麵,落完單係等待既時候,我地一路傾一路係咁不停食醃蘿蔔,蘿蔔好爽脆,酸度控制得好,唔會太酸,仲有少少辣味,越食越開胃。轉眼間蝦子牛腩牛筋撈麵就已經放到我面前,十分之大碟,就咁眼睇都知麵上面好多蝦子,而且真係好香。自己平時都幾鍾意食幼麵,不過有時有好大陣鹼水味。估不到呢度既麵係咁好食,竟然完全無鹼水味,麵做得幼細又夠彈牙,真係必食之選。其他食落就好嫩,而牛腩同牛筋都好入味又夠鬆化,啱晒我口味,最後加埋鮮甜清湯,果然唔錯。