餐廳: 國金軒
資訊:

2014-04-20 7180 瀏覽
是日與一位初次來港的朋友食晚飯一心想帶他食有質素的中菜, 而環境亦要體面由於較遲訂位, 最後只訂到呢間, 於我wish list第三位座位很好, 靠牆坐既獨立空間, 與其他檯有適當距離慢慢細閱menu後便點了1.XO醬蘆筍炒帶子2.豬腩仔3.乾煸四季豆三道菜一併上檯, XO醬蘆筍炒帶子及乾煸四季豆均無特別, 與坊間酒樓吃到的大同小異。我抱高期望的豬腩仔, 最令我失望。皮應是鬆脆, 它的又硬又實。肉應是肥瘦適中, 就算偏肥偏瘦我都無所謂, 可惜佢零入味, 似食無添加烚豬肉, 分分鐘烚豬肉都好食過佢, 因為佢肉質又實又韌........完全失望, 未食過甘難食既豬腩仔, 仲話米芝蓮......4. 鹽焗雞鹽焗雞壓軸出場, 已無希望的我被它挽回一點心情雞皮焗得微焦帶脆, 雞肉軟得來食到咸香, 不錯!整體來說, 雖有"米芝蓮"的環境與服務, 我不會再來, 除非全單半價, 還可以勉強來食下晚飯。
是日與一位初次來港的朋友食晚飯
一心想帶他食有質素的中菜, 而環境亦要體面

座位很好, 靠牆坐既獨立空間, 與其他檯有適當距離
慢慢細閱menu後便點了

1.XO醬蘆筍炒帶子

2.豬腩仔

3.乾煸四季豆
我抱高期望的豬腩仔, 最令我失望。
皮應是鬆脆, 它的又硬又實。

4. 鹽焗雞
鹽焗雞壓軸出場, 已無希望的我被它挽回一點心情
雞皮焗得微焦帶脆, 雞肉軟得來食到咸香, 不錯!

用餐優惠
信用卡優惠