2014-04-20 1994 瀏覽
今日同男朋友黎大坑搵食,難得今日來拉麵無人排隊,即刻就決定食拉麵吧!唔講其他地區,大坑好幾間賣拉麵,我雖然無試過其他,但得拉麵來係最多人,另外幾間靜到鬼屋禁,唔洗講都知邊間好味啦!今日天氣太熱唔想食熱辣辣湯麵,選左(土2)雞排拌麵,男朋友選左(土)蝦麵~真係好吸引好香好濃……我見到佢果碗就後悔食拌麵啦……先講我果碗先,其實呢隻蛋好正,撈埋d麵滑嘟嘟~佢攞左盤調味料俾我有辣椒仔,芝士粉,芝麻醬……禁多調味……最後我選左芝麻醬,本身都有dd湯,所以唔係太乾都有味,我只落少少醬釣味嘛加左佢枱面的辣辣菜,真係唔可以唔加,呢到自家有的,好惹味~雞排唔明可以整到禁薄?佢切到好幼同個麵撈埋晒食就啱!見到男朋友個蝦麵實左太誘人啦……當然飲湯湯啦!睇佢顏色禁深飲落口一d都唔咸,再睇睇餐牌蝦麵豉黎概!個蝦味好濃好蝦感覺,反而蝦球好一般……香港d蝦唔得……定入貨問題……?不過呢碗麵重點係湯,男朋友真係飲晒我開頭都擔心佢,因為佢有點敏感,特別食物唔新鮮會肚痾添,不過大家放心我男朋友無事,即佢蝦湯係真材實料唔係味精黎,唔係用d唔新鮮的蝦,下次我都要試!佢的蛋真係好正好流心又有味,大家寫麵記得加蛋啦!唔試就可惜啦
我開頭都擔心佢,因為佢有點敏感,特別食物唔新鮮會肚痾添,不過大家放心我男朋友無事,即佢蝦湯係真材實料唔係味精黎,唔係用d唔新鮮的蝦,下次我都要試!佢的蛋真係好正好流心又有味,大家寫麵記得加蛋啦!唔試就可惜啦!
店內橫裝真係好特式,我好想影多些,不過有其他食客唔方便,只能影自己身邊呢張,入到間店就覺得係日本感覺,就係有地道小店感覺!i like it~
2014-04-19