2014-04-12 835 瀏覽
麺屋武蔵這名字聽左好耐,第一間分店好似係APM度開,所以無咩機會路過.但係有一日係皇室堡地庫見到它的蹤跡,決定勇敢入去試一試帶病在身既我,影相質素都差左,雖然本身都唔識影.跟據MENU既推介,我就叫左$68既豚肉片拉麵配黑蒜油豚骨湯,加個$32武蔵炸雞(配芥末沙律醬)同埋$22既黑糖碳燒咖啡黑糖碳燒咖啡既味道老實講唔太MATCH,首先黑糖放左係咖啡度主要痴左係底,自己攪完都唔覺完全溶入,所以係糖還糖既,雖然咖啡的味道的確很日式碳燒FEEL,但係唔夠滑主角豚肉片拉麵配黑蒜油豚骨湯,份量只是中等,女仔還可以,男仔還是加個小食好.有約3片既豚肉,就似打邊爐豬肉片既軟熟版.半隻糖心蛋甜咸平衡,但蛋黃味道不夠RICH.而黑漆漆湯底黑蒜香味不足,飲落更加隱形,同墨汁有異曲同工之妙,當佢係豬骨湯黎講就唔錯,幾濃略為咸一點,但配上清淡豬肉還是可以.仲有紫菜同波菜好攪野,亦有蔥係面.麵條硬身掛湯力麻麻,但食拉麵最緊張有口感麻.$68蚊來講係合格既呢碗但呢個炸雞食完真係來喊,因為雞肉勁酸,而呢種酸味係唔係來自醬汁,個皮重要係唔FRESH又厚,我好肯定呢個炸雞來自那美星總合來講呢個價錢,值得一試,但唔好咁大

$68蚊來講係合格既呢碗
炸雞

總合來講呢個價錢,值得一試,但唔好咁大期望,你整咁樣既小食攪到我想喊
2014-02-08