2014-04-12 713 瀏覽
從前最愛赤丸的烏冬,當年係apm 經常食,但後來apm赤丸結業後就好少去其他分店了。當年記得湯烏冬/ 凍烏冬係10蚊一碗,天婦羅茄子5蚊兩件。可想而知有幾耐冇去過喇!今日係青衣偶遇,簡直有種撞到老朋友既感覺,一定要入去話當年啦!打開餐牌,湯烏冬已經24蚊一碗,天婦羅茄子15蚊兩件,證明時間真係過得好快好快!天氣有少少熱,就叫左個中華稻庭風凍烏冬!配菜正常屬好食既水準,蝦新鮮炸起,粉薄蝦爽,其他蟹柳腐皮都係交番黎, 冇咩特別,唔會出事既味道。最重要係個烏冬,以前係apm 真係見d日本人手打烏冬,一條條"猜"出黎,今日見唔到呢個畫面,不過d烏冬同以前一樣都係咁煙韌幼滑!!!!!!!!!!!非常令人感動的一個烏冬質感!以前的凍烏冬係配昆布汁,依家就配芝麻醬,兩樣都好味,味道非常配合凍烏冬!如果港島有赤丸的話,一定會係我飯堂...

天氣有少少熱,就叫左個中華稻庭風凍烏冬!

如果港島有赤丸的話,一定會係我飯堂...
2014-04-10
  • 烏冬