2014-04-09 2018 瀏覽
半年來第三次寫食評…真係好懶~ 不過今次要介紹一間係中環食Lunch既好地方 – Zafran!有一次誤打誤撞同同事去左果度食lunch~ 覺得幾唔錯~ 就再去, lunch hour去過4次, 4次lunch set都唔同menu, 頗有驚喜。唔知係咪因為Zafran個入口位置有d奇怪同隔涉(餐廳位於雲咸街, Tivo行前少少, 又未到Ganga's Indian Cuisine, 中間有樓梯落去就係入口, 門面幾靚幾特別) …幾次去lunch餐廳都好少人, 加上果度幾有情調, 好適合傾下計。入正題, Zafran係食西班牙菜, lunch set食tapas, 一個set可以揀3款 (某一d特定tapas要加錢), 當然每個tapas份量唔係好大, 不過食3個, 我自己就剛好夠飽了。2月果時去係$128, 3 tapas plus 1 dessert, 到左3月既時候就變左$99, 3 tapas, dessert要加$28, 冇平到亦都冇加價, 但咁樣就flexible d, tea or coffee就要$20杯, 當然有plus 10%。6 February上左: Tuna
6 February
上左: Tuna tartar – 有d木魚係面, 口感幾好
上中: Spaghetti – 正常
上右: Homemade chorizo – 偏鹹
中左: Seared salmon – 正常
中右: Pork belly – 最好食而且 賣相好, Pork belly夠諗, 旁邊ge椰菜花醬同杏桃汁更加係神來之筆,夾埋好好食~
下左: Cuttlefish – 都不錯, 幾大件
下中: Peanut parfait – 好味
下右: Choco sponge cake – 有d似brownie, 一般
21 March – 今次樣樣都好好味, 但唔記得影dessert
上左: Tomato soup – 蕃茄凍湯,特別在佢有2層,底果層係牛油果cream, 好好味
上中: Tuna salad – 加左蟹子同蘋果, 好爽口
上右: Red bell pepper with salted anchovy toast – 有4件, 配搭特別的多士
下左: Iberian ham croquettes – 有ham的薯波, 上時熱辣辣又係好好味
下中: Pan fried Amadai fish – 不錯
下右: Pork rib – rib都好入味, 正
Dessert: Choco baileys crème brulee, 略嫌太甜
24 March – 今次冇樣樣試哂, 大致上都幾好
上左: Seafood Valencian -正常
上右: Tomato bread – 個Spread 係salt cod brandade, 好滑好creamy, good
中左: Spanish breakfast – 要加錢但幾大份, 好飽, 有d太油
中右: Chicken baklava – 好味, 個皮好酥脆, 而入面係雞肉, 感覺似西式咖哩角
下左: Lemon pie – 好味, 酸甜適中
下右: Catalan cream - 有d太甜

總括而言, 我覺得Zafran係想食cozy lunch ge好地方,環境有格調, 食物都唔錯, 又唔貴 (雖然聽聞dinner好貴…), 而且每個set揀3款tapas, 最岩我呢d樣樣都想試少少既人。雖然食咩好depends on menu (後來問過2個星期轉一次menu), 不過次次水準都不錯, 豬同魚係做得幾好,仲會再去的一間餐廳。

2014-03-24
  • Pork belly