2014-04-06 4241 瀏覽
無食過「鼎泰豐」,今日決定去試試,六點都未夠,鼎泰豐門口已經企左四五十人係到等籌入去食野,依間名店都算利害。好彩我地係等一張二人枱,只係要八個輪號碼左右,不過等左差唔多半個鐘先可以入座。兩個人坐埋一邊,有隔著落地玻璃,望著商場既靚位置,雖然幾乎每個人都會行過,但環境都滿意,好舒服。我叫左店中馳名既小籠包、雪菜毛豆百頁和主食紅燒牛肉湯麵。三道菜水準都幾高,可以講係出色,鎮店小籠包外皮夠薄夠靚,湯汁同埋肉餡都係好有鮮味既,可能遲左少少食,如果湯夠熱就更好。雪菜毛豆百頁味道岩岩好,有好好多毛豆,所以變左個百頁就顯得不夠,喜歡食百頁的話應該會唔太高興。不過我覺得唔錯,最後「紅燒牛肉湯麵」湯有少少辣,牛筋夠哂軟,牛肉唔會無哂味,整體而言都唔錯,雖然要等,不過值得。