2014-04-03 2568 瀏覽
最近又紅又黑,又落苞,天氣令人都無咩食慾,昨晚又好夜瞓,好攰,雖然係咁,我都唔甘心係屋企附近既茶餐廳頂一餐;上次去重口味食唔到板醬鴨,今日搵一間田鴨代替下!係微雨中既銅纙灣,明顯少左好多自由痕,少人當然舒服左,但係金百利中心樓下派紙仔既哥哥姐姐,一樣咁落力,即係感覺到你一拎佢張傳單,佢就中左頭獎咁開心!上到去有一股怪味,可能係一開LIFT對住間印度菜既關係,轉左就係今日既餐廳,感覺原來都唔係咁大,比左張靠牆既枱我,張枱設計好靚,仲有D金魚係度游下游下,雖然係靚但係都覺得D魚好慘。個待應問我地要咩茶,我係諗緊之際佢就話佢地有個大麥茶,既然佢咁推介,我就試下,一開始都好清,滲左差不多十分鐘開始有些少味,但係都未係去到好濃果種,佢話老闆專登係北京入貨,我話想買一包,佢就幫我問左價50蚊,我就買左包番屋企睇下可唔可以再滲濃味D。個涼菜叫老虎菜寫係menu第一版,第一度菜,果然有D驚喜,相信個伴汁起左好大既作用,有D麻油同有少少辣,都有開胃作用。唔知係咪因為呢碟老虎菜,引致第二度菜拆骨肉無咩味道,其實都唔平,百幾蚊6件,無想像中咁好食。食食下睇下周圍環境,見到一個好似李嘉城既先生靠窗邊飲緊紅酒,
老虎菜
食食下睇下周圍環境,見到一個好似李嘉城既先生靠窗邊飲緊紅酒,北京餐廳飲紅酒,感覺好高擋,我又上左一課!枱頭望下天花既設計,有張大大塊紅布,我即刻聯想起之前D僵屍片,用黎鎮壓住佢地D附文,好彩我唔係坐下面。
終於主角出埸,北京填鴨!哇,半隻?乳鴨黎架,半隻....,不過試下味道先,塊皮比之前食的皮厚左好多,包住黎食真係無晒D鴨味,為左求証,我決定唔用皮包住黎食一片,結果鴨既味道真係好弱,可能真係唔關塊皮事。
而小籠包有6隻,個皮都唔弱,但比起我上回食果間既小籠包好食
好似唔係好夠食,叫多味孜然羊肉,呢一味就似番D樣,羊肉不是好似我在上海食街邊既燒羊肉串咁硬,口感軟身,但有羊肉串既風味,但都OK辣,唔係好食得辣既朋友要諗諗,好彩我朋友食到。
總括黎講以咁既價錢,唔算係好OK
2014-04-02