2014-04-02 3543 瀏覽
近排個個女生一圍埋一齊就講“星星“劇,由劇情講到衣飾,再由衣飾講到炸雞啤酒, 一講到食,大家就嚷着要去食韓國菜,認真係香港人精神!我地今晚呢餐全女班飯局,又點可以例外呢!靚女朋友食過呢間韓菜几次, 話几唔錯, 所以今餐一於由佢發辦喇……“狎鷗亭“居酒屋位於諾士佛臺既冠福中心一樓,係尖咀MTR站B出口,行去美麗華商場,側面果檔長樓梯直上,然後再拾級而下去諾士佛臺, 步行若3分鐘便到冠福中心了。餐廳環境幽暗,格局佈置同一般韓國餐廳無異, 而入面d食客佔左9成 係韓國人, 相信d韓菜必然又地道又好食, 否則唔會吸引甘多韓國人!就連侍應生都係韓國靚仔,彷如置身當地呢!我地七個人點左8個餸……前菜共有14小碟,每款兩碟, 計有酸酸辣辣既泡菜、甜甜既銀魚仔、薯仔、芽菜、菠菜、青瓜及蘿蔔等,好好食!1.炸雞 : 因為張星星poster既關係,我地點左呢藍炸雞, 其實味道同出面一般快餐店食既炸雞無異, 反而個沙律仲好好食,蔬菜好新鮮呢!2.炸生蠔 : d蠔好細隻, 同menu相差好遠,而且無咩味道。3.炒年糕 : 醬汁帶甜,小許辣,年糕夠腍夠入味,熱食無得頂!配料有獅子狗魚旦,魚片等同樣軟熟入

1.炸雞
2.炸生蠔
: d蠔好細隻, 同menu相差好遠,而且無咩味道。
3.炒年糕
: 醬汁帶甜,小許辣,年糕夠腍夠入味,熱食無得頂!配料有獅子狗魚旦,魚片等同樣軟熟入味。
4.炒雞肉
: 用生菜包住d甜甜既幼嫰雞肉黎食,超爽!
5.炒豚肉
: 豚肉好滑溜,甜甜既,超正!
6.鍋飯
: 有驚喜,超美味!
7.韓式火鍋
: 個湯底小辣,内有豆腐、紅蘿蔔、金菇、腸仔、餃子、年糕等,  double左年糕
添,不過唔同煮法,炒果款甜d, 呢款滾既甜味剛好。淥埋個公仔麵落去,好食到無朋友!
8.炒雜菜菇
: d菇好爽脆啊!
呢餐韓菜實在唔錯
...下次會再來!

2014-04-01
  • 炒年糕,鍋飯,韓式火鍋,炒雞肉,炒豚肉