2014-03-26 435 瀏覽
早前到YAHOO團購左$10一杯兩球既份子雪糕,不過睇完食評都有心理可能會唔多順利,一早打左電話去問今日幾點有雪糕,個女仔答三點半後。如是者我去到就諗住早少少去排隊啦,果陣時已經有幾個人係度等梗,時間我諗係3:15PM左右,我見入面好清靜下,小貓一兩隻,而入面坐係度果D全部都唔係食野,係度打機,睇報紙,傾電話。至於員工,大概有四五個左右,好清閑咁係度清潔呀,摺下紙巾咁。到左3:25PM左右,D人開始問幾時有得換雪糕,跟住佢地就答未夠鐘,叫我地排隊。終於都等到夠鐘啦,見到有一個女仔行左去櫃台(請留意,係一個),用果部所謂份子雪糕機黎打雪糕,整到周圍煙,但都要等佢整一陣。點知,整左果一陣(大概冇左十分鐘),出得兩杯雪糕,仲要唔係排第一果個拎,竟然係後面黎果D拎先。 D人開始嬲,「有冇搞錯,點解唔係整比頭果D客先 」「整咁鬼耐先一杯,又唔早D開舖整 」「嘩,我第七十幾杯雪糕,等到幾時呀 」,紛紛聽到D人係度嘈。跟住有個女仔就企左係門口,叫我地企出黎,唔會塞住個門口,我覺得呢個安排好有問題囉。你明知有人係度排隊,係唔係應該安排定D人點樣排,譬如拎左飛既排左面,未入機排右面咁。等了又等,

D人開始嬲,「有冇搞錯,點解唔係整比頭果D客先
」「整咁鬼耐先一杯,又唔早D開舖整
」「嘩,我第七十幾杯雪糕,等到幾時呀
等了又等,等左半個鐘,我只係排第五左右,都等左咁耐,我就問,「小姐,後面果D都整好,點解前面果D仲未有得拎架。」,其實由頭到尾都係得一個女仔整雪糕。跟住我就問另一個呀姐,佢話「整雪糕都要時間架!」我話我已經等左超過十五分鐘啦喎,咁每個人整十五分鐘,我排第五係唔係要等個幾鐘呀??
」跟住佢就走左去。
出面企係度冇乜貢獻,亦冇幫手整雪糕既呢位小姐(如圖),就不停係度對住整梗雪糕果位用粗口細細聲咁咀咒梗我地D客,好天真好傻咁以為我地真係唔知。有時想講,員工咩質素,對間舖頭黎講,都擔當一個好重要既角色。
講番杯雪糕,有天真既我諗住終於可一嘗份子雪糕,有一個好大既驚喜,可能安撫番我頭先憤怒既心情。好可惜,杯雪糕既質素仲衰過雀X,味道跟材料不乎(我買的是法國朱古力,以為最穩陣),完全唔係朱古力味,唔知咩味,甜就唔算甜,不過個質地黏住黏住咁,食一啖果時好似芝士咁有條絲,好快就溶。不過嬲過頭同埋唔好食,所以冇影相比大家睇。
人地話團購冇好野,可能係真既。但冇諗過D員工,可以服務態度如此差。更可惜既係,杯雪糕既質素,實在太差。「送比我都唔會食!!
2014-03-16
40 分鐘 (外賣自取)
用餐優惠
團購