兩個星期前的一個星期六,連同幾位朋友一行七人行完中上環舊街,準備揾地方食晚餐。 當中有從多倫多返來渡假的朋友,因慕其 ‘老字號’ 盛名而提出去‘蓮香樓’。前後總共叫咗4樣野:濕炒牛河,炒麵,焗魚腸,還有侍應極力推介、號稱日賣百幾隻的‘霸王鴨’。Poster張‘霸王鴨’有焦黃油亮的外皮,賣相確實頗為討好 。大家行咗幾粒鐘,又攰又餓,胃口應該都好好。等了一陣終於有得食!先上來的是牛河,炒麵,淨系賣相已經有少少失望。 全部都鋪了厚厚一層‘玻璃芡’,濕炒牛河唔夠鍋氣,兩樣野都淡而無味, 普通茶餐廳水準都不及 。然後是魚腸,很細份,算系香口,但偏鹹。最後一個萬眾期待的 ‘霸王鴨’ 終於登登登場!!!! 咦??? 濕嘅?大家一臉詫異,以為叫錯咗 ,因為橫睇豎睇嗰樣都似八寶鴨! 大家議論咗一陣,最後決定還是試一試味道先講 。一刀切落去,還未劏開鴨肚,一股濃烈的鴨膻味撲面而來.. 實在好!難!頂! 失望之餘選擇啞忍的朋友就繼續努力 完成 這盤重膻味鴨,但終於有一位朋友忍不住叫來侍應,問:‘請問你地蓮香除咗‘霸王鴨’還有其他鴨嗎?’答:‘冇,得一種’。 問:‘請問我地食緊呢盤鴨系唔系 Poster果款霸王鴨 ?’答:‘系啊,你睇嗱 ,一模一樣啊,我地蓮香老字號,唔會呃人嘅!‘ 哇!!! 好嘢!眾目睽睽之下,實物為證之下,順口成章、字字鏗鏘!大話講完眼都唔眨!【蓮香樓本年度最佳員工獎】若不頒發給你,老闆真是瞎了眼啊!!
其實,錯沒有關係,可以補救,但如果不識反省,不知悔改就沒得救!
哎,一句講曬:都是‘老字號’惹的禍。
冇錯,‘老字號’的光環一直是中上環的舊街窄巷中的亮點,滿載無數香港市民與遊客的集體回憶,如何將這份回憶原汁原味地傳承下去,待那繞唇三日的鴨膻味散去之後,一齊慢慢思考吧~~~~
poster 霸王鴨
poster 霸王鴨