2014-03-17 4011 瀏覽
大約在两年前約了 朋友食當時很流行的添好運點心專門店, 當時大家在深水埗太子,所以就收工去了福華街那一間分店, 那個時候第一次我們吃完, 各人也說几好食,下一次可以再嚟,也有一些 酒樓沒有的特別甜心, 第一次的時候我們給予大約70分, 因為味道賣相各樣也做得oK,所以可以有下次。在哪一次之後相隔了大約兩個月同一班人再來一次, 點了大部份和上一次相同的食物,結果很差差, 很多食物也是微暖, 味道賣相乜下降了, 大約值45分。同一班人,在2星期後再來一次,給他一個機會, 結果我們說以後也不會再來添好運, 因為比上次更差。今日, 去朋友家玩夠, 因為我到炮台山站時已3:40, 所以酒樓沒有得吃,我朋友說前面有一間食叉燒包,好食架,是酥皮叉燒包嚟㗎, 之前食過几好食 , 去到~我看見,我哦一聲!添好運呀! 我話:我覺得唔好食好耐冇幫襯了, 出名之後d野越做越差, 不過我食過的是福華街那間, 我話是旦啦!都嚟到咯!點知 都係…差兩個人點了六樣食品一罐可樂1.糯米雞~ 蒸得太過淋, 阿婆無牙都食到, 一點糯米的味也沒有,只有很多汁,肉片,一粒小小的雪雞2.潮州粉果~ 普普通通不過不失有點似叫回來的
點知 都係…差
兩個人點了六樣食品一罐可樂
1.糯米雞

2.潮州粉果
~ 普普通通不過不失有點似叫回來的,像雲吞麵檔4蚊隻嗰d。

3.紅油炒手
~ 蔥太少,味道唔咸唔辣唔甜,只有顏色,皮厚, 內是豬肉粒和豬肉肥粒, 有2-3粒很細小樣貌似西芹的東西,但不是西芹的味道,唔知係乜。

4.杞子花雕雞
~ 因為這叫杞子花雕雞, 不是杞子花雕(蒸)雞, 我以為是那種花雕醉雞,浸出嚟凍食嗰隻,點知係 凍肉鋪十令元一包嘅嗰d雞扒雞柳, 睇見個樣都唔想食, 雞冇味,什麼未杞子味,乜味都無,只有一層厚厚的油。

5.酥皮焗叉燒包
~ 酥皮唔似, 表面有小小似麥西哥包,唔係酥魚, 口感可以, 味道都可以, 但是內餡少得可憐。

6.晶瑩蝦餃
~晶瑩蝦餃,一d都唔晶瑩的,蝦味淡淡的, 總比沒有味的好,頗細粒。

全部食物來的時候也是微溫,沒熱氣,第一樣來的糯米雞在入單即到,其它等了10-15分鐘,也是微暖, 要等不是即到但是是微溫的,就是在扮即蒸~差到不得了
2014-03-16