2014-03-11 3954 瀏覽
面包 可能對於好多人黎講只係充飢既食物求求其其食落肚飽左就算但對我黎講 面包除左用黎飽肚 更可以用黎欣賞享受食到有誠意整既好味面包 可以令人心情變好;)坊間近年開左好多不同既面包店 間間都有一定水準而其中一間好得我歡心既就係係荃灣廣場既糧友呢間野係一田開左後出現 每次經過都見到好多人係入面 一直想去睇睇加上呢間店有一大特色就係每當有新鮮面包出爐時 店員會搖動響鈴 等出面既人知道有面包出爐面包出爐個種香氣 加上好奇心既驅使令到最後忍吳住入去睇個究竟;p店內面包種類繁多 款款吸引 一時難以決定買邊款試我本身好鍾意食芝士同紫薯 所以最後買左四個包試!呢個包係咁岩新鮮出爐時買架 係佢仲熱時食落去既感覺 一試難忘 佢面包咬落非常鬆軟 輕輕咀嚼就覺得係好似係自己個口到溶化緊 鬆軟既口感伴隨啖啖既紫薯 又香又軟 令人可以好快就食曬成個包!!不過個包本身size比較細 有少少似空氣包 大食既朋友如果淨係食一個既話 未必夠飽!呢個包係糧友既其中一款招牌面包!一出爐就好快俾人掃曬! 鍾意食紫薯既朋友一定吳可以放過呢個面包 佢白色既外皮非常軟林林 一咬就已經食到中間既紫薯餡 比起紫薯花卷 呢個包既紫薯量多好
面包 可能對於好多人黎講只係充飢既食物
求求其其食落肚飽左就算
但對我黎講 面包除左用黎飽肚 更可以用黎欣賞享受
食到有誠意整既好味面包 可以令人心情變好;)

坊間近年開左好多不同既面包店 間間都有一定水準
而其中一間好得我歡心既就係係荃灣廣場既糧友
呢間野係一田開左後出現
每次經過都見到好多人係入面 一直想去睇睇
加上呢間店有一大特色
面包出爐個種香氣 加上好奇心既驅使
令到最後忍吳住入去睇個究竟;p

店內面包種類繁多 款款吸引 一時難以決定買邊款試
我本身好鍾意食芝士同紫薯 所以最後買左四個包試!
紫薯花卷 ($12)
紫薯一丁目($12)
呢個包係糧友既其中一款招牌面包!一出爐就好快俾人掃曬! 鍾意食紫薯既朋友一定吳可以放過呢個面包 佢白色既外皮非常軟林林 一咬就已經食到中間既紫薯餡 比起紫薯花卷 呢個包既紫薯量多好多 我最鍾意既一點係 佢既紫薯味道好香好自然 食得出吳係落左好多糖 可以食到紫薯本身最原始既味道 一啖接一啖 食吳停口;)
四重芝堡 ($18)
薄薄既包身 索價$18 絕對吳便宜 但當你食過之後 你就會覺得物有所值! 異於紫薯系列鬆軟既口感 呢個包屬於米燒類 表皮咬落去煙煙韌韌 帶有微微既米香 口感特別 個餡先係呢個包既重點 內有四種芝士 軟身既芝士醬和忌廉芝士, 加上為數不少既馬蘇里拉和車打芝士粒 有軟有硬 口感有層次 加上帶微酸既忌廉芝士 伴同帶咸香既車打芝士粒 多種芝士匯聚係口中 味道香濃 對芝士迷黎講 簡單係一大享受!!
軟心芝士餃子 ($12)
另一個一定可以滿足到芝士迷既包!!香軟既餃子外皮 內裏注滿流質既芝士 一咬開 d芝士就會即刻湧出黎 會食到成口芝士 香濃既芝士同軟糯既外皮非常相配 如果撞岩新鮮出爐 流心效果更佳 但要小心 留出黎既芝士非常熱 小心燙親口!;p

總括黎講 糧友既面包係高水準之作 每款都各有特色 值得一試! 食完佢既面包 真係會令人有種大滿足既感覺架;)
題外話/補充資料: 糧友長期有新鮮面包出爐 就算買吳到自己心水 總會其他熱騰騰既面包滿足到你架;)
2014-03-01
2 分鐘 (外賣自取)
$20 (早餐)
紫薯花卷 ($12)
紫薯一丁目($12)
四重芝堡 ($18)
軟心芝士餃子 ($12)