2014-03-01 637 瀏覽
每次去佐敦一帶晚飯, 都好心急想去明記食返碗糖水先食飯, 但次次都比我身邊個肥仔反對, 一定要我食完飯先可以去食糖水, 否則唔比我食 !! 我有次就係會合佢之前用左10分鐘自己去偷食左先碗喳咋先 . 其實我真係好鐘意食亦好為食!!言歸正傳講返間糖水店先,呢間店名雖然叫明記甜品, 但佢地冇賣什麼棉花冰、奶凍、布甸。。。等等甜品, 只賣十幾蚊一碗嘅傳統中式糖水。 甜品中我最愛係紅豆沙, 但食過頭幾次後, 呢幾年我每次到此都並非食我最愛, 而係我第二最愛凍喳咋,原因唔係佢嘅紅豆沙唔好味, 而係佢嘅喳咋正過紅豆沙, 呢度嘅喳咋我個人認為係全港最好味最真材實料嘅喳咋, 入面有嘅所有紅豆、紅腰豆、三角豆、眉豆、麥米、芋頭粒。。。樣樣都煲到好淋但食落又有口感, 甜度又唔太甜啱啱好。 我有次好過份, 一次過食左2碗!另外, 我個肥仔每次陪我來都係食芝蔴糊加湯丸, 佢話呢度嘅芝蔴糊好得,又唔會水了了, 湯丸又多蔴蓉。唯一唔好係因香港法例唔比佢地擺檯出門口空地開檔, 而店內又三張檯仔可以坐低食,所以有時去到要等位, 有位又坐得好迫, 食完又要快D起身埋單走輪到下一批人, 最好係 6-9 點呢段時間冇咁
. 其實我真係好鐘意食亦好為食!!
言歸正傳講返間糖水店先,呢間店名雖然叫明記甜品, 但佢地冇賣什麼棉花冰、奶凍、布甸。。。等等甜品, 只賣十幾蚊一碗嘅傳統中式糖水甜品中我最愛係紅豆沙, 但食過頭幾次後, 呢幾年我每次到此都並非食我最愛, 而係我第二最愛凍喳咋,原因唔係佢嘅紅豆沙唔好味, 而係佢嘅喳咋正過紅豆沙, 呢度嘅喳咋我個人認為係全港最好味最真材實料嘅喳咋, 入面有嘅所有紅豆、紅腰豆、三角豆、眉豆、麥米、芋頭粒。。。樣樣都煲到好淋但食落又有口感, 甜度又唔太甜啱啱好。 我有次好過份, 一次過食左2碗!
唯一唔好係因香港法例唔比佢地擺檯出門口空地開檔, 而店內又三張檯仔可以坐低食,所以有時去到要等位, 有位又坐得好迫, 食完又要快D起身埋單走輪到下一批人, 最好係 6-9 點呢段時間冇咁多人食宵夜, 唔駛等位!
2014-02-27
$16 (宵夜)
  • 凍喳咋, 芝蔴糊加湯丸