餐廳: 粵 (香港黃金海岸酒店)
資訊:

2014-02-18 2908 瀏覽
是晚同老公挑選 "總廚推介套餐"100 滿分, 我同老公就俾 88 分, 每項評分如下: - 10 分我老公一飲就讚不絕口, 而我平時對杏仁味極之抗拒, 但呢個燉湯馴服了我,湯料非常足秤, 花膠, 白肺, 瘦肉, 連隻雞腳0既骨都燉到可以食落肚. - 10 分"牡丹雖好都要緣葉扶持", 主角黑豚肉外脆內軟, 味道亦好好, 兩片青檸片亦充分發揮綠葉作用, 將脆糖甜味平衡中和, 將黑豚肉油膩消減. - 9 分和牛即係和牛, 肉質有保證, 但蜜椒汁偏甜, 老公覺有D搶喉, 所以扣 1 分. - 9 分睇餐牌時都估到係鹹蛋黃, 到一上菜先知另一隻蝦用0左由藍莓調較出黎0既醬汁 (呢個係好創新0既配搭), 侍應都好主動提議我地先食藍莓後食鹹蛋 (呢種服務我地兩公婆都有加分, 體會後勤廚師同前線服務合作無間, 絕對令顧客可以享受最好味0既食物). 呢度扣 1 分係因為墊蝦底的瓜用炸粉炒過, 食後覺油膩. - 10 分鮑汁唔使解釋, 金係指食用金箔, 豆夾即係豆腐餅. 上菜時侍應又好主動提出呢款餸鮑汁偏濃用以配搭淡咪0既豆腐, 亙相輝映.  - 10 分5 個字總結 --> 連汁都飲埋! -
是晚同老公挑選 "總廚推介套餐"
100 滿分, 我同老公就俾 88 分, 每項評分如下:

[鴛鴦金沙脆蝦球] - 9 分
鴛鴦金沙脆蝦球
[鮑汁脆香金釀豆夾] - 10 分

[原粒瑤柱燴高山菜] - 10 分

5 個字總結 --> 連汁都飲埋!
原粒瑤柱燴高山菜
[純魚湯魚蓉稻庭麵] - 10 分

魚湯非常濃郁, 麵身好滑, 足料, 呢個套餐係會食到好飽, 唔好睇小佢.
純魚湯魚蓉稻庭麵
[法式美點] - 5 分
睇名以為會有 macaron, 但到送上檯就....感覺似係隔離西餐廳自助餐甜品部見有咩就拎咩過黎 serve, 失望左, 0甘樣為呢個套餐寫句號確實有 d 欺場, 所以得 5 分.
法式美點
[鮮果拼盤] - 5 分
可著手於擺設及刀工方面改善, 如用透明玻璃杯砌出生果杯, 以視覺提升食慾, 將普通鮮果變得不平凡.
[環境 / 服務] - 10 分
環境舒適, 座位安排恰當, 服務員態度殷勤, 上菜時細心解釋, 應記一功!
2014-02-17
龍皇杏汁花膠燉白肺