餐廳: 御泰坊-泰越菜
資訊:

2014-02-17 4707 瀏覽
2月7日約左朋友食生日飯,因為好想食泰菜,上網見到呢間好多好評,所以訂左,因要分兩輪,第二輪係唔係限1.5小時,所以訂左8:30,去到門口勁多人,好彩BOOK左,等了一陣就安排入去啦,我們坐圓枱,餐廳真的好FULL.朋友係VIP,所以有一客雞亦送,之後再研究完一輪餐牌就ORDER左:雞亦有五隻有些洋蔥,幾好味呀,好香洋蔥的味道大蝦柚子沙律這個我覺得甜左少少,大蝦有三四隻吧,柚子好多,如果酸D仲好味連藕炒西蘭花一般啦,冇咩特別明爐烏頭這個都好大條,有一碗湯另上的,可以加落去,魚肉都OK,滑的,但係唔係好重香料味,應該係有好多唔同既配料,好茅之類.青咖喱豬頸肉這個都幾辣呀,用嚟撈飯就好正,豬頸肉都好淋身,入味的,青咖喱都有一些瓜,菜等配料蝦餅蝦餅配蝦片,蝦餅好香口好味,夠彈牙,蝦片都好味,正呀豬頸肉好淋身,加埋D汁一齊食好味,唔算好辣但都惹味越式春卷呢個冇試,有四條,加埋塊生菜一齊食的,朋友話好味,好熱及好香口冬蔭公一窩呢個夠酸唔夠辣,但都好多料,有蝦,磨菇,香茅,等.....有五碗左右,我們每人飲少少試下原個菠蘿炒飯呢個飯係有些腰果,肉鬆同埋炒飯,OK呀,炒得乾身唔油芒果糯米飯最後的芒果

雞亦
有五隻有些洋蔥,幾好味呀,好香洋蔥的味道
大蝦柚子沙律
連藕炒西蘭花
一般啦,冇咩特別
明爐烏頭
青咖喱豬頸肉
蝦餅
蝦餅配蝦片,蝦餅好香口好味,夠彈牙,蝦片都好味,正呀
豬頸肉
好淋身,加埋D汁一齊食好味,唔算好辣但都惹味
越式春卷
冬蔭公一窩
原個菠蘿炒飯
呢個飯係有些腰果,肉鬆同埋炒飯,OK呀,炒得乾身唔油
芒果糯米飯
最後的芒果糯米飯,朋友不停的話要ORDER,個圖張相係好細份的,但實物竟然俾圖大少少,有些芒果粒,兩件白色糯米飯,一件黑色,都幾好味呀,加埋D椰汁一餐食就係好好的配撘啦.

我們有一個蛋糕,仕應攞嚟都冇同我地唱生日歌,初初以為係正常,但係之後的幾枱生日都會唱生日歌的,下次要搵番著黑色衫的部長或經理先得呀.
2014-02-07