2014-02-01 5295 瀏覽
America Restaurant美利堅係我屋企人喜歡大時大節食飯嘅聚腳地方,因為呢度充滿幾代人嘅回憶,因為呢度有籍民地情懷、異地色彩,因為呢度有實而不華嘅美食,因為呢度有熟悉嘅面孔、一枱一椅。記得細細個就跟著屋企人去美利堅食北京填鴨、童子雞、山東手撕雞等多不勝數嘅美食,從已故外婆口中得知原來我家長輩已經喺大概四十多年前幫趁美利堅,由公公婆婆、媽媽姨姨舅舅、我和表弟妹、到依家大家嘅小朋友,足足四代都有幸能到美利堅在不同時代吃著同一樣的味道。 聽聞以前英籍民地時候有好多外來軍艦停泊喺添馬艦,令到灣仔一帶都有水兵、外藉人士聚集,估計可能也因如此令賣京菜嘅酒樓都改咗個「洋名」 美利堅 American Restaurant,時至今日周不時會見到大批外籍人士光顧。 酒樓佈置擺設都與外國唐人街上中式餐廳相似;至於餐牌更加係中英對照。 食物菜式既保存傳統京菜特色,亦能照顧外籍人士喜好,煎炸款式頗多,宮保蝦球、京葱爆羊肉等都會用鐵板上, 店員會先放燒紅鐵板喺餐桌上,然後淋上宮保汁、京葱羊肉,頓時發出吱吱啫啫聲蒸氣冒出,客人都被此「表演」吸引、拍掌歡呼,非常熱鬧。 食物味道十年如一日,這令不少已移民

記得細細個就跟著屋企人去美利堅食北京填鴨、童子雞、山東手撕雞等多不勝數嘅美食,從已故外婆口中得知原來我家長輩已經喺大概四十多年前幫趁美利堅,由公公婆婆、媽媽姨姨舅舅、我和表弟妹、到依家大家嘅小朋友,足足四代都有幸能到美利堅在不同時代吃著同一樣的味道。 聽聞以前英籍民地時候有好多外來軍艦停泊喺添馬艦,令到灣仔一帶都有水兵、外藉人士聚集,估計可能也因如此令賣京菜嘅酒樓都改咗個「洋名」 美利堅 American Restaurant,時至今日周不時會見到大批外籍人士光顧。 酒樓佈置擺設都與外國唐人街上中式餐廳相似;至於餐牌更加係中英對照。 食物菜式既保存傳統京菜特色,亦能照顧外籍人士喜好,煎炸款式頗多,宮保蝦球、京葱爆羊肉等都會用鐵板上, 店員會先放燒紅鐵板喺餐桌上,然後淋上宮保汁、京葱羊肉,頓時發出吱吱啫啫聲蒸氣冒出,客人都被此「表演」吸引、拍掌歡呼,非常熱鬧。 食物味道十年如一日,這令不少已移民嘅Funs每次回港必定去回味一返。 另外,大部份店員都係效力多年嘅老店員,每次見到他們都份外親切。

難得海外家人回港渡歲,各人都舉腳讚成去老地方團年,難得大時大節除套餐外亦可散叫,由於團年套餐已包括大部份想叫嘅菜式,所以好快決定叫套餐!
趁未上菜,可以食吓枱上面嘅泡菜、醃青瓜、花生,全部係自家醃製,非常醒胃。
併般
四喜大冷盤: 好大堆頭,賞心悅目。 有醉雞、醬蹄、燻素鵝、海哲。 每樣都好好味,尤其最愛嘅燻素鵝,腐皮充滿煙燻香味,裡面材料豐富又爽口清新。 至於醬蹄肥瘦適中,上面淋上特製蒜蓉醬汁非常惹味。
宮保蝦
鐵板宮爆蝦球: 聲、色、味俱存。鐵板燒紅有大大隻蝦球,上桌時淋上醬汁,因為蒸發而產生聲音; 鮮豔橙紅色酸甜味較重嘅宮保汁,唔太辣老幼咸宜; 雖然係急凍蝦球,但肉質唔錯既彈牙又有蝦味,表面薄薄炸粉索滿醬汁入晒味。
賽旁蟹
芙蓉三鮮: 豪華版賽旁蟹,非常豐富有蝦、魚、瑤柱、鮑片、帶子等, 蛋白炒得好香滑,剛好包住所有材料,最啱小朋友食。
發財好市金錢: 團年新春必備意頭菜式,上面有炆得入味蠔豉、旁邊圓淥淥金錢係自整蝦丸; 裡面有好多炸過嘅蒜子、索晒汁嘅發菜、豬脷,仲有生菜墊底。
雲呑雞
砂鍋雲呑燉雞: 大砂煲成個盤咁大,內有一整隻鮮雞,金華火腿片,十二粒大雲呑好似水餃咁大隻豬肉混有蝦粒,仲有小堂菜, 雞湯非常鮮甜,一煲足可分十五碗湯。
烤北京填鴨: 填鴨係京菜主角,鴨好健美無過多肥膏但略嫌鴨胸位置緊緊熟帶粉紅色, 包填鴨用嘅薄餅皮做得出色,極之柔軟充滿麵粉香味,淨食都好好味。
松鼠魚
瑤柱扒豆苗: 瑤柱份量好多,啖啖都係瑤柱肉,豆苗脆綠嫩口。
葱油餅: 由於係姨姨至愛,所以加叫一客共兩件。 外皮鬆化裡面葱粒頗多全部熟透多汁。
葱油餅
四季平安餃子: 素餃子內有菜、粉絲、豆乾,全部㧻得幼細食落有汁,餃子皮搓得柔韌十足,加埋醋一齊食,一啲都唔漏。
素餃
賀年合時甜品: 高力豆沙為晚飯作完美句號,蛋白外面炸得香口,入面軟滑包住香濃豆沙, 灑上沙糖更添甜美。
團年飯
併般