因為太太教會又搞大聚餐,翻兜「五月花」,所以重臨舊地再次大擦一餐。「上篇」講到日式小食、汽水啤酒、刺身料理、台式料理、東瀛燒物等5個類別,跟住「下篇」就再繼續講埋其他。 日式揚物我哋點咗好多海老天婦羅(炸蝦),亦點咗一大籃蕃薯、南瓜天婦羅,以及軟殼蟹天婦羅,粉漿稍微有啲厚,不過,點幾多俾幾多,無縮水俾少啲,算喺咁啦!蕃薯、南瓜天婦羅幾好食,夠粉香 。 粉 / 麵 / 飯類飽肚嘢盡可能都唔點,不過,有朋友想試鮑魚雞絲粥及滋味水蟹粥,覺得喺粉麵飯類中,依兩款似喺貴嘢。咁老實講,兩碗粥又真喺有鮑魚雞絲同蟹鉗,已經可以話喺好意外,無欺場啦。粥底算夠綿,味道不俗,相信朋友滿意收貨 ! 港日式料理估唔到,我哋晌港日式料理堆中,亦點得唔少嘢,12款嘢揀咗6款,一半一半咁啦。清酒骨湯煮大蜆、咖喱炒青口、黑椒薯仔和牛粒、田園什菜炒野菌、魚籽醬炸青蠔、一口炸豆腐,以後兩者最深印象,尤其個魚籽醬炸青蠔,其實喺青口嚟,唔喺蠔,不過酥炸後加少少沙律醬同黑魚籽醬,鹹鹹鮮鮮效果唔錯,而一口炸豆腐上次都有試,外皮炸得甘脆入口熱呼呼,裡面保持滑嫩,所以確喺好食呢 ! 新菜推介除咗個汁燒墨魚鬚串唔覺有咩特別

日式揚物
海老天婦羅,蕃薯、南瓜天婦羅。
軟殼蟹天婦羅
粉 / 麵 / 飯類
鮑魚雞絲粥、滋味水蟹粥
港日式料理
部分港日式料理:清酒骨湯煮大蜆、咖喱炒青口、黑椒薯仔和牛粒、田園什菜炒野菌。
魚籽醬炸青蠔
一口炸豆腐
新菜推介
除咗個汁燒墨魚鬚串唔覺有咩特別外,其他5款都點齊一試,包括香芒醬爆珠沙律、黑魚籽三文脆餅、關東銀蘿酥、日式胡麻牛舌、香茅串串雞腿。個爆珠沙律其實無咩特別,只喺用咗大大粒人造香芒醬爆珠,反而黑魚籽三文脆餅及日式胡麻牛舌帶嚟驚喜,前者三文魚刴蓉加入黑魚籽放晌加拿餅,鹹鮮脆,配拾幾好
;而牛舌厚切粒粒食落煙煙韌,配胡麻汁,麻香好食,又用雞尾酒杯盛載,賣相別緻
香芒醬爆珠沙律、關東銀蘿酥、香茅串串雞腿。
黑魚籽三文脆餅
日式胡麻牛舌
壽司 / 手卷
壽司、手卷喺另一類飽肚之物,所以,就算有成十多款選擇,我哋都只喺點其中兩款過吓口癮,三文魚壽司、鮑魚片壽司,不過不失,壽司飯亦唔會太鬆散,三文魚、鮑魚片都幾鮮甜。其實依家睇番,有幾款都仲可以不妨點嚟試試,如燒芝士牛肉反卷、芝士吉列蝦反卷。
壽司
火鍋料理
記得上一次點過火鍋料理,即喺涮涮鍋,比較花時間搞,雖然有成30多款配料,不過都喺無謂費時失事,所以火鍋料理喺今晚唯一無試嘅類別!

精美潮流甜品
甜品肯定比上次嚟多咗好多,一大張甜品紙共有14款甜品,真喺比一般日式放題勁多
。以小弟咁多心又鍾意食甜品,無可能唔叫齊咁多樣嘢囉!唔講你可能唔信,以下張相叫齊晒咁多款甜品,其實都喺我嘅一人份
,當然老婆都有黐啲嚟試,所以,同枱朋友都睇到眼傻,話我使唔使咁誇,哈哈!
精美潮流甜品
14款甜品分別有果仁慕絲蛋糕、意大利芝士蛋糕、藍莓乳酪蛋糕、富良野鮮奶蛋凍、北海道牛乳布甸、楊枝甘露、益力多紅豆糕、日式泡芙、杞子桂花糕、磁燒棉花糖、雪糕糯米糍(改咗雀巢雪糕)、懷舊糖不甩、朱古力脆吐司、彩虹水果撈。其實整體份量唔算多,因為樣樣都細細件!啲蛋糕類唔錯,尤其件藍莓乳酪蛋糕;鮮奶蛋凍同牛乳布甸中規中矩;益力多紅豆糕味道幾得意,而杞子桂花糕好多子同桂花;最唔得喺楊枝甘露、彩虹水果撈,前者水汪汪,好似飲緊淡味嘅芒果汁,後者只喺求其搵啲罐頭雜果撈埋一碗。懷舊糖不甩真喺好耐無食過,而朱古力脆吐司喺烘熱嘅脆餅唧啲朱古力漿,似件過口癮嘅零食
懷舊糖不甩(上)、朱古力脆吐司(下)。
雖然今晚嚟食喺俾緊教會價,不過若以正價,近二百樣嘢任飲任食兩個鐘,而質素好好又未算,好差又唔喺,雖知一分錢一分貨,唔通你想蔗渣嘅價錢,想食燒鵝嘅味道咩
!至於侍應或經理態度方面,我又無乜遇到其他食家所講咁唔好,或者我哋以教會名義嚟食,在佢嚟講喺大客啦,因為幫襯最早嗰輪,又一次過百多個客嘅生意咁做,所以招呼都好啲啦