2014-01-25 3130 瀏覽
好老實講, 雖然呢度係深水埗, 作為我成日來此區, 我都要靠GPS才找到。點解呢? 因為呢條街係絕對不會入, 隔旁簡直似廢墟, 收舊爛銅爛鐵果D, 那是否找死人?講番入面裝修, 我起初以為是餐記, 點知入去有D懷舊feel,跟荃灣沙樂美的裝修相似 !食物價錢一般啦, 中計.... 原來焗豬飯套餐只多了一個湯, 貴左$16.- , 即是焗豬本來只是$34.- 而已, 因為阿姐hard sale, 我以為$34 要再另叫飲品, 原來都是有熱飲的。羅宋湯其實是高水平, 起碼夠濃, 味度更加是正宗羅宋湯的味道, 甜酸得宜, 本人認為非常OK , 唯獨貴左D喎 !焗豬都要等十五分鐘才到, 首先是炒底飯, 絕對童手無欺, 茄汁味濃, 豬扒不是很多但足夠份量, 而且入味, 基本上好難挑佢的不好, 老實講, 很久未食過甘出色的焗飯, 如果是$34, 我覺得簡直是抵! 抵! 抵 !阿姐本身都好人, 不是一般餐廳留起D卡位, 我就算一個人都叫我坐卡位, 講明當時只是剛有人走, 基本上無咩吉位, 我覺得呢方面好滿意 ! 最後講番杯檸茶, 好濃既茶味, 所以有D苦, 但溝左D茶後OK !

焗豬扒飯
蘿宋湯