2014-01-21 7936 瀏覽
無辣不歡嘅我一直好想去試三希樓,但基於位置關係,實在有點卻步。幸得老闆知我好想試,所以今年嘅團年午飯係三希樓22樓度食,多謝老闆.剛到步,踏入門口有點失望,因為跟想象有點差異,仲以為有華麗嘅裝修添,唔知7樓係咪會好啲呢?最華麗嘅睇怕係本menu, 好重手,好大本,所以有感餐廳格局跟menu 不合襯好啦,講下食咗咩:話哂團年,老闆當然會叫湯, 所以叫咗個蘿白豬骨湯。足料,有6大夠豬骨,白蘿白夠甜,只係啲黍米太老又冇味,如果唔係就perfect 啦!跟住就叫咗啲點心, 有蝦餃,燒賣,煎腸粉,雪山飽,排骨飯,煎餃子,素菜餃。 整體上口味冇問題,唔特出,跟酒樓冇異。到咗my favourite, 我哋叫咗個大嘅水煮牛,同例牌口水雞。 水煮牛上枱嘅時候好夠睇,滿佈紅辣椒,根本見唔到牛,之後侍應幫我哋"畢"走啲辣椒,先見到牛肉嘅存在。但失色係佢冇咩香味,要扣分。但心想應該會好辣,一嚟我哋叫正常口味,二嚟話哂咁重本放咗咁多辣椒,但原來係假象,冇咩辣味,再要扣分。 幸好牛肉夠滑,冇食粉味,份量夠,薯粉雖粗但唔硬,刺青瓜1開4,大大舊,有咬口, 整體嚟講只可以話合格,但$ 3xx 好似貴咗啲.跟住係

好啦,講下食咗咩:
跟住係小辣口水雞,賣相正常,味道可以,有麻醬味,合格但冇咩特別,唉,失望。。。。。
全場最有驚喜反而係最尾叫嘅豆腐花,一個木盤咁出,豆腐花超滑,口感跟出面食嘅好唔同,好似有落過石膏粉咁,似乳酪多啲。
整體點心一般,川菜就冇驚喜,有點失望,
2014-01-21
團年飯