晚餐時間好多人, 即使係9點🕘嚟到都好多人等緊位。由於我地2個人唔想搭檯,所以唯有等,等咗5分鐘左右就有檯,👌算快。等檯期間見到有部叫"Soda"嘅機,登記完可以拎佢個登記獎賞有抹茶雪糕甜品~👍入去坐低睇咗陣餐牌就叫嘢食,嗌咗:- 沙嗲肥牛"粉絲"- 蛋包飯- 避風塘脆豆腐- 2杯嘢飲由於我同個fd都算係吹水怪,只要有嘢傾就算平時等嘢食嚟嘅時間都唔會覺得好長,但今次等嘅時間係異常咁耐😞 可能人多啦……所以我地都唔諗住催啲侍應, 大約25分鐘後,終於見到個蛋包飯出現……由於打完機先食飯嘅關係,我地5分鐘就ko咗個飯,到我地食完之後5分鐘,個脆豆腐同啲嘢飲先出現。5分鐘ko埋個脆豆腐之後,我地嘅漫長等待時間出現喇……等……等……等……20分鐘後,個沙嗲肥牛"粉絲"到喇。但一夾?!點解啲粉絲咁奇怪嘅,實色嘅?好似係"濛粉"嚟喎。於是叫個侍應嚟話佢知我地嚟錯嘢,點知佢拎張單嚟同我講話我地係叫咗"濛粉"。吓……我同個fd當初一心嚟沙嗲王為嘅就係食個沙嗲"粉絲",所以我同個fd都好肯定我地落單係嗌"粉絲",而個落單嘅侍應都係覆我地"粉絲"。個侍應都應承幫我地換,咁我地都唔介意等多陣等佢換俾我地。不
入去坐低睇咗陣餐牌就叫嘢食,嗌咗:
- 沙嗲肥牛"粉絲"
- 蛋包飯
- 避風塘脆豆腐
- 2杯嘢飲
侍應都應承幫我地換,咁我地都唔介意等多陣等佢換俾我地。不過等完又等,個沙嗲肥牛"濛粉"要換返做沙嗲肥牛"粉絲"原來要足足等20分鐘,真係個人唔忟都等到忟😡
點知個侍應一放低,我個fd一夾……😠😠😠咩料?!又係實色嘅?乜沙嗲王啲粉絲變咗種呀?叫個侍應埋嚟問,佢話幫我地入廚房問吓,點知出嚟答我地個個都係"濛粉"!!重咩又係"濛粉"!!你依家係咪玩我地先?個侍應都好好心問使唔使換個碗俾我地,不過我地食呢餐已經由9點食到11點,如果再換我真係唔知又要我等到幾點先食到我要嘅嘢,何況個fd趕住食完走,所以我最後都無再叫佢換。
諗住哪哪聲食完走人,所以順個便叫佢俾埋個甜品同計吓我地埋單幾錢,因為聽聞好似食夠$200會送枝沙嗲醬仔。我地2個人食咗大約$18x,爭$1x左右就夠,問個侍應可唔可以送1枝個沙嗲醬仔俾我地,話晒等佢個2碗錯嘅粉咁耐。點知佢問都唔使問吓其他人就已經答我地做唔到~
Good👍原來我地白白晒嘅40分鐘時間係度等佢個2個錯嘅粉,都不及人地個1枝沙嗲醬咁珍貴。其實我地前前後後等嘅時間見到身邊幾檯客埋單之後都未必會拎個枝沙嗲醬走,啫係佢地送出去嘅比佢地出單嘅數量少。既然人地唔想送,我地都唔會去求人地俾,留返人地攞去送囉。
普通餐廳質素嘅食物同價錢,用餐嘅時間我以為自己食緊法國大餐,1個鐘左右食得晒嘅嘢我地差唔多2個鐘先完事……連俾咗錢埋單等佢找錢都要再等5分鐘先找到俾我😤😤
成餐晚餐我只得1個結論:「等多過食」
呢間餐廳已列入本人嘅Blacklist名單之中,不會再幫襯!!多謝!!!
2014-01-17
用餐優惠