2014-01-15 1949 瀏覽
今日蘿拔仔放假, 黎開灣仔交文件. 難得路過, 等唔切蘿拔妹就要去試一試呢間”永華麵家”, 話晒之前都心思思左好耐想食呢間開業悠久既面店, 佢既雲吞面我望穿秋水…今日點都要一嘗心願!一入鋪面, 環境整潔, 燈光略暗, 散發出一股老店先有既味道, 坐既唔係圓枱, 而係一張張長枱同卡位, 同一般茶餐廳無疑. 坐落呀姐即刻招呼我, 諗都唔洗諗就同阿姐講話要一碗雲吞面. 順手就打開枱面既醃蘿白樽, 夾出數塊醃蘿白準備品嘗. 醃蘿白醃得夠酸, 夠晒開胃.唔洗5分鐘, 雲吞面已經現身係我眼前! 細細碗但係香氣四溢! 第一啖試既唔係雲吞,唔係面,係個湯!因為實在太香喇! 一飲, 不得了! 湯底濃郁甘甜!大地魚既味道係我口裡面回甘, 我同隔離枱既一位女士食完既時候都差唔多飲晒咁濟! 再講佢個竹昇面, 非常有彈性, 而且一啲鹼水味都無. 雲吞粒粒紮實, 咬落去啖啖蝦肉, 食完我只可以話呢碗雲吞面係雲吞面界絕對無得輸!食完已經忍唔住同蘿拔妹滙報戰況, 準備下次一齊再黎試埋其他野食!

2014-01-09