2014-01-14 3122 瀏覽
半個月前平安夜食完,一直唔記得寫返個食評一直想嘗試不同地方既菜式,平安夜呢d西方節日,又想食西餐,但又唔想只係食扒食意粉咁普通最後揀左間東歐菜食!!!入到餐廳真係好俄羅斯feel...好似係d好凍既地方搵到間木屋咁同埋有好多外國人都係到食,有d聽口音都似係俄羅斯人所以,坐底好有期望!!!兩個人order左唔算多野食正宗烏克蘭羅宋湯一般平日西餐廳既都係罐頭feel,最多多d蔬菜係到。但呢個羅宋湯除左有蔬菜外,仲會有一d肉粒,一飲就嗅到好香肉味牛羊肉湯整餐飯而言,我最唔推介最覺得奇怪既就係呢個湯!一飲的確好重肉味,仲有d牛油味,但係就有d腥既感覺!可能係唔習慣,但有d似飲緊血水既感覺三文魚子醬呢個真係令我拍哂手掌,想一食再食!有d人食壽司食到既三文魚子都會有少少腥既感覺但我單試個陣,都會覺得有d腥同太咸但當我用薄餅加其他配料包埋一齊食個陣,真係太好味,完全無左陣腥味,反而有d鮮味出左黎個薄餅平衡左魚子既咸味,所有野都剛剛好!而且價錢係眾多魚子醬中最平,如果學生去試真係必點!!招牌芝士焗牛脷盅見到openrice有推介自然order左黎試,現場都見好幾枱都有order呢個牛脷盅一食真係香芝士
半個月前平安夜食完,一直唔記得寫返個食評

最後揀左間東歐菜食!!!

同埋有好多外國人都係到食,有d聽口音都似係俄羅斯人

所以,坐底好有期望!!!兩個人order左唔算多野食

牛羊肉湯
牛羊肉湯

三文魚子醬

呢個真係令我拍哂手掌,想一食再食!
有d人食壽司食到既三文魚子都會有少少腥既感覺
但我單試個陣,都會覺得有d腥同太咸
個薄餅平衡左魚子既咸味,所有野都剛剛好!
而且價錢係眾多魚子醬中最平,如果學生去試真係必點!!
招牌芝士焗牛脷盅
招牌芝士焗牛脷盅

一食真係香芝士味,而且牛脷好林又嫩口
不過就感覺無咩牛味,令我覺得口感似牛脷,但味道就唔似牛,可能係芝士味太重既原因
俄國香草燒春雞
俄國香草燒春雞 (半份)

christmas自然想食火雞,結果order左燒春雞代替一下!燒春雞一般只要唔好燒到乾哂,d肉唔老就已經算合格。而呢個除左合格之外,佢食個陣仲有d肉汁係到,所以已經變得討好!!佢個醬係似燒汁,但比一般而言有d特別肉香味,所以整體比較討好
基輔炸雲尼拿雪糕

炸雪糕呢樣野最重要係個皮唔好太厚,有d差既甜品鋪為左懶大個,扮抵食就整到個皮多粉又厚皮!!但呢個既比例算合格!但比例岩之餘,佢都做到大大個!而推介既原因係,佢上枱個陣真係熱嫁!外熱內冷,先係炸雪糕既重點!

題外話/補充資料: 題外話:食完唔好咁快走!因為餐廳有地方專係幫人影相!老闆可以帶你入冰凍既“酒櫃“影相,影出黎既效果會出乎意料之外嫁!
平安夜