2014-01-14 3678 瀏覽
年尾客戶請食飯本是平常事, 但今次不能不提嘅原因係茶聚嘅酒家! 早已聽聞呢間米芝蓮一星嘅中菜好好食, 今日有幸一嘗, 真係未食先興奮 (≧∇≦)酒家嘅格局優雅, 一入內就有種舒適自在嘅感覺! 傾生意或朋友聚首都係不錯之選~因為係茶聚嘅關係, 客戶早已安排各式點心供我哋邊食邊談… 總括而然, 所有嘅點心都美味可口, 因大部分大家都見慣見熟, 一睇相就知龍與鳳… 我就不多作解釋… 但以下呢幾道就不能不提~招牌菜: 雪嶺紅梅映松露 -- 單睇呢個層次分明嘅造型, 未食都已經流哂口水! 如果唔係見到塊石斑片喺面, 仲以為係甜品嚟添 ^^ 呢道菜好細緻, 面層放咗塊有松露嘅石斑片, 跟住底層就用蛋白加不同材料做咗個三色蛋白! 石斑片煎得好香, 肉質又夠滑; 但個人比較欣賞個蛋白底~ 因為有甘荀, 菠菜同原味 ^^ 真係好睇又好食!! 難怪係得獎名菜, 真係實至名歸 (≧∇≦)糖醋小排骨 -- 唔好俾佢平平無奇嘅外表呃咗, 其實呢道小菜做得相當出色! 排骨皮脆肉嫩, 醬汁亦酸亦甜, 簡直令人食不停口~ 我一個人已經食咗差唔多半碟 ^^黑松露野菌餃 -- 皮薄餡靚够透明, 一咬落去, 即刻聞到濃濃嘅

糖醋小排骨
黑松露野菌餃 -- 皮薄餡靚够透明, 一咬落去, 即刻聞到濃濃嘅黑松露味! 本身唔係黑松露粉絲嘅我, 都覺得呢個餃好好食 ^^ 因為啲碎菇粒好香, 好有咬口!
黑松露野菌餃
其他點心 ^^ (因為最多只可上載 8幅相, 大家就睇住咁多先啦~)
蝦餃
椒鹽魷魚
豬頸肉炒韮菜
喺咁多美食圉繞下傾公事, 梗係事半功倍! 飯後嘅心情, 在公在私都勁開心~

2014-01-09
糖醋小排骨