老公剛從澳洲工幹完回來,就話想吃泰國菜,由於我在銅鑼灣上班,所以我們決定來這間”泰簡單”吃飯,我都知這間餐廳有時會很多人,所以事前已打電話訂枱.七時十五分左右到達餐廳,可能是星期一的關係,入面不是很多客人,門口的接待員便帶我們入座,安排了一張在餐廳正中間果行的枱,那張枱非常之擠迫,前面就係通道,後面就係另一張枱的座位,要背靠背的坐著,所以我便同那位接待員要求轉去另一張枱,但佢既回應就係,”我地依度好旺架,所有人都唔比轉枱,個個客都係咁坐架啦,如果你係咁唔鍾意坐,露天吸煙區啦,或者自己行返出去門口攞飛排隊,我地仲有好多訂枱未到”,我已經有小小不悅,再問佢如果攞飛要等幾耐,佢既回應更加離譜,”我都唔知你要等幾耐架,無枱點比你入呀小姐”說時遲那時快,佢已轉身離開,有無攪錯,成間餐廳得三成人,七成都係空枱,你同我講些咁既廢話.我們坐下不足半分鐘,我老公己經叫離開去過第二間,正起身離開之際,有位職員過來詢問我們甚麼事,我便同佢講個位太窄,佢即刻幫我們轉去一張單邊近玻璃較大的枱,我老公仲”疾”佢,同佢講”你門口個位亞姐話好多訂枱未到,無得轉枱喎”,那位職員話其實係有客人坐的,不過客人臨時決定坐露天座位,所以多了一張枱安排比你坐...我心想,知你係度拆彈解圍啦,不過又真係”曲都比你拗返直”,抵讚.講返食物,我們點了冬蔭功,湯味濃,蝦很大隻,應該係正宗的,咖喱蟹,我們發現兩隻蟹蚶不是一樣的,一隻大一隻細,係唔係真係有D咁既蟹呢???不過咖喱汁滑而不是太辣,蟹肉鮮甜,再叫了個酥皮餅沾咖喱汁,一流,沙爹牛肉串就較乾身,應該overcook,味道一般,泰式通菜事前己叫了小小辣,但最後都係set my mouth on fire,辣到飛起,蝦醬炒飯,味道十分香口,我真的有衝動想打包一個回家再吃.

其實這間餐廳的食物基本上很好的,但我在食飯中也同時發覺這裡的員工有好大的差別,差不多全部都係泰國人員工,只有一兩位係中國人,而中國人員工又比較熱情和有禮.至於門口那位”接待員亞姨”表示餐廳好多客人好旺甚麼甚麼等等,我覺得做人做事都係要”居安思危”,餐廳才會有進步.
2014-01-06