餐廳: 翠亨邨 (新世界大廈) (新世界大廈)
資訊:

2013-12-20 4491 瀏覽
XO仔同表妹兒時與大姨媽大姨丈同住,感情非常深厚,佢地可以話係「睇住我地大,睇住我地乖」 !姨媽姨丈早年移居美國,大家見面機會少咗,難得近日訪港,我地兩老表就特意請佢地飲茶,一盡地主之誼之餘,亦希望值此機會答謝一吓佢地多年來o既關愛及照顧 。為表誠意,飲茶地點當然係長輩話事啦,結果姨媽揀咗一間小肥都冇去咗成十幾年o既翠亨邨,等大家一邊聚舊,一邊懷舊!多年來屹立不倒o既翠亨邨位於中環核心地段,公共交通工具無一不到,方便得很。咁多年冇黎,感覺翠亨邨o既裝修及格調冇乜話好大改變,地方依舊光猛企理,高雅衛生舒適。服務方面,姐姐仔都算做得唔錯,不過經理Raymond哥哥就更加周到,不但講解母公司美麗華所提供o既不同餐飲優惠,亦有迎合食客不同口味而推介精選美食,又親自換茶上菜,招呼做到足 。大姨媽係家中o既大家姐,亦係當日午餐之主賓,所以叫餸啲咁重要o既任務我地就交托咗比佢。佢同三姨媽商討過後,結果叫咗幾款點心、燒味、小食大家分黎食: 脆皮燒腩仔($128):半肥瘦o既燒腩仔外表層次分明,外皮香脆,肉質鬆化,我地六個人,五分鐘都唔洗就清哂成碟餸 ,真係唔講得笑! 黑松露素粉果($39)

,真係唔講得笑!

黑松露素粉果($39):早一個禮拜,姨媽食完第一次已經極力推介此道點心!黑松露素粉果脹卜卜,皮薄餡多,松露香為素菜加以點綴,猶如畫龍點睛,清甜爽脆,小肥極為欣賞
黑松露素粉果($39)
瑤柱菜苗餃($42):菜苗餃內有隻蝦,清得黎都幾爽口,唔錯。
瑤柱菜苗餃($42)
蜜汁叉燒($128):XO仔好怕食瘦叉,最驚佢又嚡又乾!翠亨邨碟叉燒雖然冇肥層,但肉質絕不嚡口,咬落非常鬆軟,又夠肉汁,食完先知原來瘦叉都可以咁好味
蜜汁叉燒($128)
金磚豆腐($68):豆腐夠嫩,可惜個皮就唔係好夠脆,味道亦唔多夠濃,建議師傅由大件o既金磚豆腐改造較細o既豆腐粒,皮層o既脆度會易掌握啲,一口一件,又會易入口啲。
金磚豆腐($68)
滷水鴨舌($88):鴨舌超脆,而且好入味,一個字講哂:「正」!
滷水鴨舌($88)
翠亨邨靚一雞($198/半隻):三姨媽介紹話依味「靚一雞」係翠亨邨o既招牌餸,就算只係黎飲茶都必定要叫半隻黎試!靚雞原來係手斯雞,冇骨啖啖肉,雞肉香滑幼嫩,大小雙肥like爆,必吃推介也
翠亨邨靚一雞($198/半隻)
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋):魚湯香濃足料,一啲腥味都冇,米線滑溜,比起食炒粉麵健康得多。
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋)
金粟南瓜露(免費贈送):暖暖o既南瓜露唔係好甜,只係唔多夠滑;媽咪提及到此乃免費贈送,要求唔應該太高。
金粟南瓜露(免費贈送)
蜂蜜蛋散($42):蛋散炸得夠乾身,蜜糖份量又唔會過火,整體香甜薄脆,大姨媽食得最高興!
蜂蜜蛋散($42)
其他收費:
茗茶:$15/位
手拉白腸粉($45)
XO醬炒腸粉($68)
蒜泥拍青瓜($68)
蒜泥拍青瓜($68)
喺中環有三十幾年歷史o既翠亨邨地點方便就腳,而且比起其他老字號o既中菜廳亦較為優雅舒適衛生,經理服務好,毫無架子,事事親力親為,友善好客,我地一行六人都覺得好受歡迎
!食物當中以黑松露素粉果及燒味最為美味出眾,埋單每位約$200,小肥其實覺得都幾貴,不過最緊要主角大姨媽大姨丈食得開心,個荷包先冇咁肉痛
2013-11-02
黑松露素粉果($39)
瑤柱菜苗餃($42)
蜜汁叉燒($128)
XO醬炒腸粉($68)
翠亨邨靚一雞($198/半隻)
滷水鴨舌($88)
皮蛋莞荽斑骨湯米($138/鍋)
蜂蜜蛋散($42)