2013-12-01 1138 瀏覽
住上水多年,係朋友口中聽咗好耐好好食嘅群記,今日終於嚟一試! 去到舖頭都一點四咗右,都呆咗一吓,要自己迫入間舖頭,企係到搵位… 同男友一齊叫咗兩碗大豬手米+一碗細牛丸+兩支忌廉坐係到等的時候,會奉上每人一碟細嘅辣椒油,未食到聞到辣椒香味豬手米到,豬手多過米,迫到豬手就快跌出嚟,我初初以為呢到豬手出名係因為豬手醃得好入味或者好香,點知係無乜味,其實都有點失望,唯一可取之處就係豬皮連肉都骨煮到好"林"身,骨膠原豐富。碗米入面係清湯,都係無乜味,主要靠個碟辣椒油帶出豬手米嘅靈魂。仲有碟牛丸都未提,除咗豬手出名,牛丸就係第二主手。細細粒嘅牛丸,咬口不錯,會感覺到有汁bit出嚟,有鮮牛味道,都OK的。其實本人對豬手同牛丸興趣不大,主要陪男友嚟食。味道其實無大家講到咁誇張同埋好食,我個人覺得係麻麻地,唯一最好食絕對係碟辣椒油!PS. 聯和墟泊車標位少,係群記後面有個爛地停車場,泊兩粒鐘$16。

同男友一齊叫咗兩碗大豬手米+一碗細牛丸+兩支忌廉

,唯一最好食絕對係碟辣椒油
!

2013-12-01