今次想花好大篇幅講一堆個人感受~(1) 當日未到繁忙時間現場只有極少數客人仍有九成吉枱, 應該係女經理既店員安排我同老公坐大圓枱而當時係要搭枱--> 成堆吉枱, 點解要安排我地對住其他陌生人食野令到雙方都唔自在呢?(2) 我表示我倆會快食所以可以坐第二張嗎? 佢就安排我倆坐係餐廳最入既一張二人細枱, 而當時隔離張四人卡位正有兩位女子坐緊而佢地發出頗大既傾偈聲--> 先唔問點解我地又係兩個隔離又係兩個, 而對方可坐卡位但我倆就要攝係啲邊邊總之唔阻人既位?--> 我亦都唔問住黎得食佢地既甜品加埋飲野連加一都唔平點解只有咁既待遇?--> 我想問成堆吉枱, 點解要安排我地坐係咁嘈既位?(3) 於是我再問可以坐其他嗎? 佢今次就安排我倆坐係餐廳大門口嗰張--> 成堆吉枱, 點解 ...... 我都唔想再問點解喇 ..... ok, 我嘗試跳出自己角度企係佢嗰邊, 所以最終無 "立" 袋走人而欣然坐下投入去研究 menu 忘記所有 hard feelings(4) 佢將原本四人枱拆開變二人, 而我見成間吉店於是借用隔離位張櫈放底我一個大袋同一個裝滿野既 to
今次想花好大篇幅講一堆個人感受~

--> 我想問成堆吉枱, 點解要安排我地坐係咁嘈既位?

(4) 佢將原本四人枱拆開變二人, 而我見成間吉店於是借用隔離位張櫈放底我一個大袋同一個裝滿野既 tote bag, 於是無耐佢就走埋黎拎咗個放係地上用既籃黎話比我袋野, 臨尾就講咗句啲袋放入籃唔使阻住其他客
--> 我明白, 食店要做生意我唔應該佔用其他位; 但, 成堆吉枱, 女經理就算唔係差態度但可以唔使咁 mean 嗎?
--> 而且我倆一入店佢應該已見我成身行裝, 如果咁緊張無人坐既吉位會被佔用、而店內又已經早有依堆如日本普遍餐廳會提供比客人用既籃子時, 點解唔早點拎出黎從而可以避免不必要既尷尬?

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

由於加加埋埋太有 hard feelings 所以今次只簡介食評
Chocolate Napoleon ($45)
***

埋單連加一要 $205, 其實我倆啱啱係樓上 Monster Sushi 都只係食咗 $265.1, 以依個價錢出去食其他晚餐都足夠, 何況今次只係黎食甜品相信都算多、叫有幫襯? 如果佢一心只著眼剩係想每人用 $350 食 set dinner 既話咁未免太過短線!
*** 我明白佢或許擔心晚點可能會一下子湧入好多客所以要留枱, 但 ~ 安排與說話表達是否可以技巧一點?

*** 7pm 已經食完埋單走時仍然有九成吉枱, 相信女經理應該了解店內一向客人流量, 其實當初又何必太緊張而影響到人客對餐廳個印象呢

2013-10-18
$102.5 (其他)