2013-11-17 3760 瀏覽
去完旅行,回來第一件事就係同朋友睇戲食飯,我可是大舖戲癮,乜都啱睇,冇左一個星期就要追番啲時間嚟睇,咁未夠鐘就梗係先醫肚啦!由於知道翌日食自助餐,所以是晚唔想食西餐,之前又食左好多東南亞美食,咁就提議喺同區打邊爐,喺openrice找到金龍軒了!金龍軒為於工廈地下,由觀塘站D4出口落樓梯向前直行幾分鐘,跟住抬頭望就會見倒下面圖示既招牌,唔大個兼有點暗,小心行過頭。店內地方不算很大,但枱櫈沒有排得過密,坐得很舒服,近門口位置就是部分配料﹑調味料及飲品自助區。甫坐下先選湯底,看大家都推介沙嗲湯,於是點了鴛鴦湯底。跟著喺大家出去攞配料呀調料時我就開始點火鍋料嘞!正如大家所講,都係一般食物如肥牛﹑鵝腸﹑豬紅﹑墨魚丸﹑牛筋丸等,而自助配料則有雜菜﹑麵食﹑芝士腸﹑生根﹑雜菌﹑腐皮等,而最欣賞既係任飲汽水係可口可樂﹑雪碧及芬達,亦有SKOL啤酒。由於價錢抵,118已包湯底﹑任飲﹑調料﹑加一,任食兩小時,以呢個package嚟講佢既食物質素算唔錯... above average,我喺相片度大概講下吧!服務方面,人手有點不足,想入單都要等一陣先找到人幫手,不過店員有禮,亦算勤快,會主動幫忙加湯。如果要

紹菜清湯及沙嗲湯
芝士腸同腐皮都好味!
粟米甜
公仔麵
美國肥牛
又丸又魚又豬頸肉雞片
好豐富呢!
食極都有!
午餐肉同魚皮餃OK喎!
牛肉滑
火腿片都好味!
服務方面,人手有點不足,想入單都要等一陣先找到人幫手,不過店員有禮,亦算勤快,會主動幫忙加湯。如果要彈的話,就係佢出牛肉的份量偏少,我地4人第一輪點了2,expect會來兩碟,但佢只來了一碟,並得5片... 點第二輪要4,佢就出兩碟,但又係每碟5片,我認同控制食物數量以防大家浪費食物係重要,但喺第一輪你都勒住,就有點兒那過了,畢竟肥牛係打邊邊必吃嘛(戒牛者除外),我覺得冇必要喺第一round 就出自動評估機制啦!我再入多幾次單咪又一樣,何必呢!不過整體嚟講,呢度係一間出色既平價任食任飲火鍋,值得推介給大家呀!
題外話/補充資料: 我的已是特價,8點半/9點前$128,之後則減$10
2013-11-15
紹菜清湯及沙嗲湯
芝士腸同腐皮都好味!
粟米甜
公仔麵
美國肥牛
午餐肉同魚皮餃OK喎!
火腿片都好味!