2013-10-24 1047 瀏覽
首先, 我本身係唔寫開食評既。但係由於琴日嗰餐食完嘅感覺同樓下堆食評出入太大,所以忍唔住都想寫吓。話說早排睇雜誌見到有間過江龍居酒屋嚟香港開舖,主打新潮、抵食。咁話說咁多年來喺香港我真係冇乜食過好食嘅居酒屋,又難得幾個食評都咁非常正面,咁當然要試吓啦。小弟有個習慣,去任何餐廳(除咗茶記)都會睇drink menu先,因為酒牌同標價通常都會好明確反映到一間餐廳嘅定位。一打開個drink menu,已經發現D神奇野 - 綠茶: 50蚊。吓???咩食日本野連茶都唔俾杯人???再望吓隔離枱,哇又真係茶都冇杯架喎,好波! 老老實實嗰50蚊一杯(定係一壺?)茶究竟係咩料我真係冇考究到,各位有興趣嘅人士不妨自己試吓。咁去居酒屋就當然叫啤酒架啦(我麻麻鐘意泡盛),睇吓有咩啤酒先:有Orion draft, Orion bottle, Kirin bottle, asahi bottle,四款。係四款咁多,當中仲要有三款係bottle, 百佳都有得賣。冇得捒下叫咗Orion draft。同行嘅朋友唔飲酒,幫佢叫咗個唔知咩梳打,68蚊。基本上係LKF mocktail價。果然舖租貴。到到叫野食。我哋比較大

到到叫野食。我哋比較大食,前後叫咗8樣嘢,遂樣遂樣睇。
鴨肉烏冬
第一樣嚟到係個鴨肉烏冬。成碟野最好食係D鴨。因為佢唔係煙鴨胸嚟,而係有D似燒鴨嘅新鮮(or 冰鮮)鴨,可惜得四片。兩片攤咗喺度,兩片浮喺D汁度(呢度冇影到)。隻蛋係普通嘅糖心蛋,冇咩特別。個烏冬汁係普通嘅醬油,同樣冇驚喜。個烏冬本身,係好夠凍,甚至有D凍得濡,但係唔知點解有少少糊糊哋,完全唔爽口,唔得。整體嚟講唔算好食。
雜錦壽司
第二樣係雜綿壽司。差唔多三舊水嘅十件壽司,竟然有兩件三文魚。整體同連鎖壽司店冇分別。我認我嚟居酒屋叫壽司係我笨,我下次絕對唔會再叫。
燒牛舌
跟著係燒牛舌。幾好食。不過話說回來牛舌都幾難可以整到難食。
炭火燒拼盤
炭火燒拼盤。全晚最好食同最抵食果樣。當中有軟骨嘅雞肉唔錯。雞翼反而麻麻。

食完以上幾樣野,基本上係半飽都未到嘅。咁就繼續叫多兩樣啦。
帆立貝牛油燒
燒帆立貝。同佢menu張相相比,實物只有三吋半大(連殼)。重點係佢下面係著火既。哇好靚靚。味道呢?大細隻未食到味已經吞咗。

跟住到今晚最後一樣咸嘅野食。
燒薯仔配八爪魚
燒薯仔配八爪魚。我開頭以為上面嗰D係芝士,或者係一D類似hollandaise嘅汁。但原來係沙律醬嚟。好彩都仲係日本美乃滋,如果唔係嘅話佢只係一個燒過吓嘅茶記薯仔沙律。至於D八爪魚,原來只係點綴用途,同飯團裏面果粒酸梅差唔多。圖中喺個薯仔中間紅色果一點就係八爪魚喇,係得咁多架渣。基本上除非你係美乃滋狂人或者係茶記薯仔沙律嘅超級fans,否則呢碟野都幾難食。

食到呢個位,都幾乎放棄咗再叫主菜,因為都幾伏。直接叫甜品算。
雞蛋布甸
雞蛋布甸,即係焦糖布丁。同行友人係咁話好食,但我覺得焦糖同雞蛋味唔夠。反而好重奶味(定係牛油味)。但以全晚嘅野食嚟講佢係算好好食。
蒸紅豆餅
蒸紅豆餅-基本上係個好食D嘅茶果。個皮好Q,紅豆都算好食。賣相相當唔錯。呢度D甜品出奇地份量同水準都相當唔錯。

夾埋食咗八樣野同兩杯野飲,埋單一千零幾蚊,唔算話好貴,但絕對唔抵。同埋作為一間過江龍居酒屋,我完全食唔出佢同同區其他local舖有咩分別。無論係用料定煮法,都只係local水準,完全唔值個premium。

另外,我覺得成間舖最差嘅地方係酒水嘅服務。我都做過餐飲業,知道酒水係最賺錢,想客人叫野飲係好自然嘅事。但即使係純靠酒水揾食嘅酒吧,都會喺個客飲完第一杯野唔再添飲後倒杯水俾人,點解一間主打食物嘅居酒屋會成餐飯連水都冇杯?係咪我嘅消費水平太低連你一杯水都唔值?淨係呢一點已經令人對呢間野感覺好差。

不過我都唔會再嚟架喇。

2013-10-23
炭火燒拼盤