餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

餐廳: 潮庭 (星光行)
資訊:

2013-10-16 3415 瀏覽
今日適逢放假,全家一於出尖沙咀飲茶,大家已一年未到過潮庭飲茶,而佢嘅水準是能保持穩定的食店之一,今早一於電話预早訂位,以免一家大細齊齊呆等。 一坐下,有一碟潮洲前菜,內有炸花生、豆腐乾、菜脯及青瓜,味道唔錯,有濃香的麻油味,都幾好味!跟住一家大細高高興興地揀點心,有大家基本選擇如油菜、古法千層糕、蝦餃、燒賣、潮洲粉果、鮮蝦菜苗餃、生竹牛肉、原籠馬拉糕。款款點心都好有水準,我哋全家都好快消滅哂! 尤其係燒賣,食得出係用人手刀硺,豬肉粒比較瘦而有咬口,但肉質又好幼滑,我平時唔太喜歡食燒賣都覺得好好味。古法千層糕食落唔太甜兼好鬆軟,但內裏食落都有實質感,唔會食到輕飄飄咁,媽咪非常喜愛。一口咬下蝦餃,內裏充滿多隻鮮甜的蝦肉,湯汁爆出,有很高的水準,熱食時蝦餃皮有湮靱的感覺;唯獨放涼後,蝦餃皮會比較厚及硬,所以蝦餃一定要趁熱食。另有特別的點心如生煎欖菜肉碎麭,係生煎麭的另一類創新食法,都幾特別,不過欖菜味唔夠出,應該放多些會好食啲。蘿蔔春菜魚蛋小食, 係一個改良的潮洲小食,雪白的魚蛋係酒樓自家製,食落軟滑及有魚味,配上香菜的香味及鮮甜無渣的蘿蔔,是我其中欣賞的一道小食。蒜片牛仔粒是我侄仔所喜歡,
前菜
蘿蔔春菜魚蛋小食
蒜片牛仔粒
蒜片牛仔粒是我侄仔所喜歡,是一道肉質非常鬆軟的頭盤小食,我侄仔可以差不多全碟消減哂。
潮洲煎伊麵
最後還有令人飽肚的蠔仔粥及潮洲煎伊麵。不過今次的潮洲煎伊麵有點失了水準,麵底雖有葱油味但比較油了點及煎得唔夠香脆,不過當放下鎮江醋及沙糖後,依然覺得好好食。

2013-10-06
蘿蔔春菜魚蛋小食