2013-10-13 6916 瀏覽
同事生日,大伙兒一齊去食餐晏,撰這店原因是夠近夠方便,之前食過也可以。今次個人點了壽司油甘、吞拿、希靈和加州卷,再加上雜錦天婦羅及叉燒拉麵。基本上在中區食晏,不在相熟的食肆,就不能要求太高,人人都趕時間返工,食肆也要遷就我們一眾打工仔,盡快上菜,變成大部份都是預制食品或半制成品,到上檯時就打仗一樣,總之你叫咗嘅嘢,上得就即上,最緊要快。今次也不例外,我叫的三樣嘢最先到的是叉燒拉麵,叉燒夠入味,拉麵入口也不太淋,湯底不算咸,普通要求的話,絕對可收貨。未食完個麵油甘、吞拿、希靈壽司和加州卷已補上,聽講這店晚上做放題,可能是這原因,入貨就比較普通,油甘魚味很淡,吞拿也不覺鮮,希靈也失去應有的甜,加州卷表面的蟹子有如地震後殘留般希疏,但整體上四件壽司比百佳超市的好,中午比咁嘅價錢,D嘢叫做放得入口,勉強也過關了。但食完麵同壽司之後就停咗五分鐘,催咗兩次才見到個雜錦天婦羅送上檯,天婦羅是剛剛炸起,炸粉厚薄合適,夠香口又夠脆,但用料一般,番薯幾香,蝦也彈牙,但茄子無味,南瓜太淋,原本此菜算幾好,始終是即做嘛,但可惜嗰汁就似豉油開水,味道有點怪之餘又無蘿蔔蓉,變相失色不少。
今次也不例外,我叫的三樣嘢最先到的是叉燒拉麵
叉燒拉麵
未食完個麵油甘、吞拿、希靈壽司和加州卷
壽司
但食完麵同壽司之後就停咗五分鐘,催咗兩次才見到個雜錦天婦羅
雜錦天婦羅
2013-10-07