2013-10-10 2025 瀏覽
其實我頗享受一個人獨處既時間,所有野都由自己話事,唔駛同人商量,唔駛就嚟就去,想點就點,所以我好多時會自己一個人入場睇想睇既戲,甚至一個人出遊。食野更加唔例外,不過就會俾人詐型我又獨自吃喝玩樂。難得今晚老公加班,叫我食自己,於是我就好安心咁一個人嚟到想試好耐,但老公唔會太愛既 Caffe Habitu 了!Cafe座落The One 6樓,唔算好高,但因為靠窗,所以感覺好開揚,我相信日頭會好好 Feel。出奇地星期五既晚上唔算好多人,冇pan圓櫈圓枱有兩張全吉,另外窗邊還有兩張二人枱可坐,我先買食物同飲品,然後就到其中一張二人枱面窗進食。同星XX及太平X Coffee 雖然都係差不多,以賣咖啡為主,又有啲蛋糕咁,但前兩者沒有意粉﹑薄餅等輕食,又或你可能會話咁咪同DeliXXXX 差唔多,有意粉三文治食嘞卦!Sorry,真係唔同,Caffe Habitu真係高質素好多!無論食物造型﹑款式﹑飲品,都唔係一般咖啡店可比。第一次去真係好想試佢既意粉﹑薄餅同蛋糕,自己又鐘意食凱撒沙律,又想嘆下茶,無奈胃口有限,為左可以試得多而又唔浪費食物,於是乎我點左凱撒沙律﹑朱古力誘惑(蛋糕嚟既)同玫瑰奶茶。

相機吃後到我開動,先吃凱撒沙律,佢唔係即整,但佢將凱撒汁及多士粒各自獨立包裝,然後放入沙律盒內,醬汁另包係常見做法,但連多士粒都分開包倒係第一次,細心之處頗讓我感到意外。雖然沙律係預先整好包裝,但羅馬生菜依然爽脆多汁,好正。

三兩下就把沙律幹掉,係時候吃我既蛋糕了,這個朱古力誘惑真係糕如其名,外型好靚有粒"珍珠"咁好高貴,這亦係我揀佢而唔揀另一款70%濃既朱古力(忘了名稱)蛋糕之原因,由於放左好一陣子,慕絲蛋糕開始軟了,但對蛋糕本身既滑滑口感及朱古力味沒有影響,仍然好好味。至於玫瑰奶茶,個樣好靚,比起另一間法文名Cafe好味啲,但仍然偏淡,相信在這裡仍係飲咖啡穩陣啲。

左起凱撒沙律($48)﹑玫瑰奶茶($42)﹑朱古力誘惑($38)
凱撒沙律
2013-10-04