2013-10-02 2002 瀏覽
個人好鐘意食羊,  什麼羊腩煲, 羊架, 羊串, 羊肉片.... 都係心頭好! 可惜身邊朋友及女友都係抗羊之士, 慶幸家人同我一樣都係同一陣線, 剛巧屋企有飯局, 一直有留意的"大漠"終於可以起行一會!在店門口已經飄來陣陣的羊羶味, 一入店這味道更加濃烈. 同行的女友面色亦變得有點意外, 因未有想到味道會勁成咁. 一行5人, 時間尚早, 坐了埋邊的圓枱. 打開餐牌, 都點了一些推介的食物, 裡面裝潢有點異國風情, 弄得像內地的食店, 只係侍應未有穿上什麼少數民族的受飾. 這裡燈光昏暗, 份外有格調, 正正配合主題, 來自"大漠"這股神秘感吧!這2款調味粉跟烤肉, 串燒這類食品係絕配. 手抓餅我只能用滿瀉來形容, 載滿了餡料, 包括羊肉, 果仁, 花生, 提子乾, 香料, 再插兩條菜作一個點綴. 外表吸引, 但進食就有點難度, 因為皮身易穿及易變形, 餡料會因拎起時瀉出, 所以有點尷尬, 但味道口感都唔錯, 有果仁花生的脆, 同時有羊肉提子乾的煙韌, 不錯的配搭!萬眾期待的燒羊鞍, 唔知係未太期待??? 羊鞍燒得唔夠勁有點生??? 還是我地仲未真正欣賞羊羶味??? 點鮮味道會騷得成咁??

孜然粉 / 辣椒粉
這2款調味粉跟烤肉, 串燒這類食品係絕配.
大漠羊鬆手抓卷
鎮店清真古法極品燒羊鞍
萬眾期待的燒羊鞍, 唔知係未太期待??? 羊鞍燒得唔夠勁有點生??? 還是我地仲未真正欣賞羊羶味??? 點鮮味道會騷得成咁??? 曾經同一個大排檔的老闆請教過點解羊會有羶味??? 佢話老羊羶味會越重??? 如果佢所言是對的, 那這羊鞍是否來自一班好高齡的羊呢???
新疆咖厘雞
油蘇餅
有咖哩雞, 一定要有餅類先係完美, 咖哩唔會死辣, 反而煮得幾香, 雞肉就少點但肉幾入味. 配上熱烘烘的餅醮著吃非常開心. 我就將餅由中間打開, 將咖哩雞夾著吃, 真的蠻不錯!!!!
非常普通的炒飯, 味道只係一般, 沒有一些較搶味的材料, 變得淡淡的....
大漠高湯燴阿魏菇
一款跟這食店有點格格不入的菜, 因為呢款食物味道總好似去飲宴時食的小棠菜扒雙菇這一類東西.  菇味夠濃, 同時口感像鮑片!
這款黑啤算我飲過味道最淺的黑啤, 所以對於黑啤苦澀味的我真的有點到喉唔到肺!
原味羔羊奶凍
 很香奶味的甜品, 但吃完後真的變得口乾!
孜然粉 / 辣椒粉
大漠羊鬆手抓卷