2013-09-29 169 瀏覽
當日中午時分同老公係中環做完正經野就諗吓去邊食晏好, 記得之前睇雜誌有介紹過依間平日都有 brunch 於是就即刻打去訂位, 不過都未到繁忙食晏時間所以十五分鐘後行到過去唔使等就可以直接行入去坐低喇.睇吓 menu 大概都係 $150-200 一個主菜包一杯餐飲同任食前菜同甜品; 前菜甜品其實都唔係太多選擇, 不過係依區以依個價錢都差唔多啦. 想講當日高峰時間大概都坐滿九成枱, 但佢地 refill 食物既速度好慢, (其中有 part 係我想食密瓜不過出面無晒, 於是我每隔一陣分別行出去兩三次但仍然未有 refill, 咁我就同其中一個侍應生講想食, 之後我坐返埋位又隔一輪後再出去仍然都係無, 唯有再問問嗰個侍應生, 結果都係要等多陣先有得食). 幸好當日我倆唔趕時間可以慢慢等慢慢食, 不過就有點影響對佢地既觀感喇 另外因為為食所以另叫咗半打生蠔, 當日有兩款蠔而我地揀咗 Coffin Bay ($149), 佢質素唔錯呀, 脹卜卜而且好新鮮夠甜又有淡淡既海水味 食到咁上下可以上主菜喇, 分別有剛開始食時見到出面有 6 款迷你甜品, 但當食完主菜想出去拎時就只剩最唔吸引既一款, 今次

前菜
前菜
Coffin Bay
食到咁上下可以上主菜喇, 分別有
剛開始食時見到出面有 6 款迷你甜品, 但當食完主菜想出去拎時就只剩最唔吸引既一款, 今次唔打算問侍應諗住返埋位等一陣再拎啦, 如是者每隔數分鐘再出去一次, 前後都應該行咗 6-7 次但等極都未有 refill, 最後直頭等到有個女侍應以為我地食飽仲問我地飲咩餐飲, 於是我就叫佢催催廚房因實在太耐喇, 結果仍然要等多一輪先有得食, 依個感覺非常唔好呀 (女侍應解釋話廚房見無晒於是即時製作中所以咁耐 .... 但當我倆食時所有甜品都係凍的, 根本啲野其實一早已經整好只需要係雪櫃拎出黎就得
6 款甜品中既 5 款
題外話/補充資料: 依餐埋單六百多因另外散叫蠔同有氣礦泉水所以唔算貴, 不過既然餐廳打旗號做 brunch 頭盤甜品任食但遲遲都唔 refill 我會覺得佢地實在太欠缺誠意喇, 加上食物味道唔突出尤其係主菜更略為普通 既然其他地方有咁多好野食, 我諗依間有排都唔需要再黎食住喇
2013-09-26