2013-09-18 5861 瀏覽
如果你問我食宵夜BUFFET 去邊間? 我會答你係 九龍酒店倚窗閣! (呢度宵夜時段由10:00pm - 12:00am)因為半年內食過呢度三次, 三次比我整體感覺都有增無減 (食物質素, 價錢, 環境及服務態度)一行四人提早9:45到達倚窗閣, 拿下票等入座, 心情緊張, 因為整日都無什吃東西, 準備今晚大戰一番!一到10:00 就有侍應就分別帶人入座, 今次位置跟上次都是一樣坐在窗邊位, 非常舒服! 放下袋, 各人已急不及待開始瘋狂之夜, 大家都先去掃凍食如刺身, 壽司, 凍蟹腳, 沙律....ROUND1:羊女跟師傅要了刺身, 每款各一份 (三文魚, 鯖魚, 甜蛋, 蟹子及䲞魚); 羊生及羊太就拎左大量凍蟹腳; 因為壽司較普通, 太卷... 腐皮... 熟蝦... 所以無睬佢地! 羊生羊太計算錯誤, 因為蟹腳雖然肉質鮮甜, 但食法麻煩, 所以浪費不少時間. 在拆蟹的同時, 羊女已來來回回送了三轉刺身! 刺身方面: 除了䲞魚不太新鮮外, 其它都好鮮甜, 尤其三文魚. 我本人亦拿了一份沙律, 紫椰菜, 紅菜頭, 車厘茄再加上著仔, 配上我深愛的千島醬, 出色! 這裡沙律吧好多食材及醬
(呢度宵夜時段由10:00pm - 12:00am)

ROUND1:
羊女跟師傅要了刺身, 每款各一份 (三文魚, 鯖魚, 甜蛋, 蟹子及䲞魚); 羊生及羊太就拎左大量凍蟹腳; 因為壽司較普通, 太卷... 腐皮... 熟蝦... 所以無睬佢地! 羊生羊太計算錯誤, 因為蟹腳雖然肉質鮮甜, 但食法麻煩, 所以浪費不少時間. 在拆蟹的同時, 羊女已來來回回送了三轉刺身! 刺身方面: 除了䲞魚不太新鮮外, 其它都好鮮甜, 尤其三文魚. 我本人亦拿了一份沙律, 紫椰菜, 紅菜頭, 車厘茄再加上著仔, 配上我深愛的千島醬, 出色! 這裡沙律吧好多食材及醬汁供大家創意一下!
剌身冷櫃

ROUND2:
當大家完成凍食部份後, 就開始進行熱葷.

濃味蟹粉配上淡而滑的蛋白, 混為一口真係人間美食, 反觀面頭個粒鵝肝變得有點失色了, 因為兩種濃味在一起, 量多的一定會較搶眼吧!
鵝肝蟹粉蒸蛋白
很香蠔味, 加上芝士焗真的可一再ENCORE!
芝士焗蠔
這兩款亦是令人難忘的作品, 一款係由外層香脆的豬皮包著什肉, 腸混為的一塊, 肉味甚濃, 再加上豬皮脆真的非常好食. 而黑松露蠔腐皮卷就一入埸已煎好, 變左我地過左30分鐘拎黎食, 變得已唔太熱, 但味道都唔錯, 加上入面原來有籮白絲, 加上有丁點的黑松露變得不平凡!
豬手什肉腸/ 黑松露蠔腐皮卷
ROUND 3
黎到第3回合, 大家都好似已經有點戰意減退, 但看到又有新款食物出現時, 雙眼又再次燃起火光了!
豉椒蟹及青口一出, 好像BIG BANG來了一樣, "瘋"湧而至! 蟹沒有凍食的這麼鮮甜, 但豉椒炒卻另有一番風味, 加上好幸福地夾到一個充滿蟹羔的蓋, 真係BIG BANG 話齋"fantastic baby"

豉椒炒蟹/ 青口

ROUND4:
到中後段, 開始將一些遺留的也要掃清. 分別有燒味, 干燒伊麵, 炒飯, 魚片粥, 燒賣, PIZZA, 煎腸粉... 每樣都有水準, 不會因為普通而弄得求其! 特別干燒伊麵真係出色過出面好多酒樓及茶餐廳.
燒鵝/ 叉燒/ 切雞
ROUND5:
最終回就係羊女至愛 - 甜品!!!!!! 這裡出色的有芒果疏乎厘, 芒果拿破崙, 日式紫薯芝士餅. 除此之外另外還有哈蜜瓜布丁, tiramisu, 藍莓芝士餅等....... 太多了! 因為就到中秋, 今晚還有限定奶黃月餅供應, 但就太甜, 比較涸喉.

窩夫配haagen dazs云尼拿雪糕
窩夫配haagen dazs云尼拿雪糕, 除了云尼拿外, 另有還有鳳梨, 芒果及朱古力, 任君選擇!
芒果拿破崙/ 日式紫薯芝士餅/ 芒果疏乎里
這3款都係今晚其中非常出色的甜品之一:
芒果拿破崙: 雪得夠凍, 夠挺物, 一口咬下都依然鬆脆, 而芒果肉亦很甜!
日式紫薯芝士餅: 限定甜品, 今日有機會一試, 估唔到紫薯跟芝士會產生一個咁好的效果, 但想再食時, 已經空空如也.....
芒果疏乎里: 混和很多芒果肉, 令整個不算甜的疏乎里變得不平凡, 而芒果亦成功搶了風頭

而到最後大家亦分別以一杯自製飲品(咖啡, 檸茶, 橙汁....)作今晚完美的ENDING!

2013-09-14
$200 (宵夜)
鵝肝蟹粉蒸蛋白
芝士焗蠔