2013-09-16 2839 瀏覽
在星期五晚有啲密偈想同朋友傾,想在銅鑼灣找個少啲人嘅地方實在不易,咁啱傘我地搵到,地方又方便,响利舞台廣場附近。上到去傢俱幾舒服,有得選擇露天定坐室內,露台對正時代廣場,因為落大雨,所以我地坐裡面,CAFÉ員工很誠懇地遞上餐牌同DRINK MENU,而當中有好多SET,唔單止食物有唔同配搭,飲品都係,有飲特飲定酒嘅套餐,花多眼亂,實在拿不定主意。我們諗緊餐定唔餐,餐又邊個餐,邊個餐又選乜食物之際,(其實0看了十五分鐘以上),店主突然出現,他為我們簡單推介後就為我們發了板,就是2人至尊份量套餐,十分期待!!首先來的是粟米忌廉湯配芝士蒜蓉飽,可能我不太好吧,朋友說很好喝,連我嗰碗都飲埋,佢話好CREAMY及濃郁,有粒粒粟米來做點綴,個芝士蒜蓉飽係濃厚而軟的芝士包圍住香口的脆多士上,有層次感,但只欠蒜蓉味。之後就係蜜糖雞翼,甜度適中,很喜歡他們燒得少少脆而不太燒焦的感覺,在其間,侍應端上我們點的HOEGAARDEN生啤同OREO COOKIE,我朋友話個生啤好新鮮,好夠氣,而我的OREO COOKIE中有BAILEYS,VODKA,KAHLUA同CRÈME DE CACAO,當中的甜酒加上O
首先來的是粟米忌廉湯配芝士蒜蓉飽,可能我不太好吧,朋友說很好喝,連我嗰碗都飲埋,佢話好CREAMY及濃郁,有粒粒粟米來做點綴,個芝士蒜蓉飽係濃厚而軟的芝士包圍住香口的脆多士上,有層次感,但只欠蒜蓉味。之後就係蜜糖雞翼,甜度適中,很喜歡他們燒得少少脆而不太燒焦的感覺,在其間,侍應端上我們點的HOEGAARDEN生啤同OREO COOKIE,我朋友話個生啤好新鮮,好夠氣,而我的OREO COOKIE中有BAILEYS,VODKA,KAHLUA同CRÈME DE CACAO,當中的甜酒加上OREO令杯飲品甜滋滋,有點幸福感,而這杯飲品用冰沙打成,甜美中帶點冰涼感,令人開懷,而同時和風香草蜜糖八爪魚腸也到了,我都幾LIKE蜜糖同腸仔咖,而條條腸仔的尾部都被切得像八爪魚般,好味之餘,又令客人食得開心。
HOEGAARDEN生啤同OREO COOKIE

粟米忌廉湯配芝士蒜蓉飽
蜜糖腸仔,和風香草蜜糖
 主菜終於到了!就是老闆去參賽得到金獎的菜色,醬燒豬仔全骨配肉醬鋪左薯仔同西班牙茄汁磨菇煙肉意粉,先說醬燒豬仔全骨,金獎真是浪不虛名,我平時是不太叫豬肉的,不喜歡它的味道與質感,但老闆娘端上時,這菜式的特別之處,除了外面烤得脆,內面軟仲要離骨外,那種好味程度,連很多不愛吃豬肉的朋友朋友也不能夠抗拒,講到咁,真係要試試啦,唔…老闆娘講嘅嘢無錯,啲豬肉真的鬆軟,不會因烤得耐而硬同難撕開啲,最好的一點係沒有豬的騷味,而醬汁醃得很好,近似BBQ SAUCE,但不會咁酸,個汁與肉汁好配,可口非常,豬仔骨配的是我最期待的飛天薯條,見到餐牌在飛天薯條有®的符號,好奇就問了職員,他說是的確是註了冊,這薯條比愛爾蘭瘋薯更早推出市場的,的而且確呢個薯條好食過瘋薯多多聲,啲薯條唔係平時响街食到嗰啲,比粗薯條再粗少少,脆還脆,唔好脆到硬轟轟咁,配埋啲豬仔骨淹汁加啲SOUR CREAM,好味到暈,如果要我俾分,我真係會俾滿分佢!!
甜品時間到了,我地選了心太軟,這心太軟幾好味,不太甜,暖暖的流心配著冰涼的雲呢拿雪糕及靚靚的朱古力吱花,食完真係開心啲。

2013-06-14
HOEGAARDEN生啤同OREO COOKIE