2013-09-08 1246 瀏覽
今日在家中溫書溫到發慌, 剛好女友在佐敦附近, 問有無閒情出來下午茶? 當然有LA, 不到5分鐘就飛奔出去了. 由我踏入25歲之後, 心智就趨向老人家, 喜歡到酒樓嘆茶消磨時間.以個人試過多間酒樓, 就鍾情幾間, 分別太子譽宴, 佐敦彩福同尖沙咀彩晶軒.今日位置係佐敦當然是彩福欣宴了! 2:30 不需等位, 就直入大廳了, 淡普滾水唔該, 之後就開始選擇性時間, 大概用5分鐘時間, 同女友分析過今日天氣, 健康, 價錢同埋今晚會食咩之後就有了以下結論:蜜汁叉燒腸: 今天失晒水準, 塊皮完全失去彈性及煙韌度, 又濕又黏, 有點失望!南瓜芋頭烙: 芋頭烙包著南瓜蓉, 這2種食材不嬲都夾, 外層芋頭烙煎香, 而軟軟的南瓜蓉, 都是不錯的食法潮州粉果: 好怕好重胡椒粉, 但呢度就不會出現這情況, 簡簡單單沙葛, 蝦米, 蔥粒, 肉粒同花生就已經討我歡心了!養顏紅棗糕: 女朋友好鐘意呢尾野, 例必有佢出現, 今日效果唔錯, 夠結實, 不會太甜, 又有幾香紅棗味.薑汁雞包仔: 細細個就喜歡的點心之一, 我唔太喜歡薑汁, 但唯獨雞包仔, 雞肉, 蝦同菇混埋薑汁特別合我河車. 這裡係做得OK的一間.坐

當然有LA, 不到5分鐘就飛奔出去了.

今日位置係佐敦當然是彩福欣宴了!

蜜汁叉燒腸
南瓜芋頭烙
潮州粉果/ 薑汁雞包仔/ 紅棗糕
坐左2句鐘, 埋單$105, 大熱天時, 都算不錯的消閒活動!

2013-09-07
南瓜芋頭烙