一直聽聞呢間拉麵店薄有名氣,今次因為要去大圍做D野既關係終於可以一試。由大圍站行過去唔算太遠,約五至十分鐘度。不過,由於位處橫街村屋既地下,所以唔熟路既話要搵路都唔係咁易!Anyway,拉麵店位於足浴店既地下,非常搞笑,如圖所見大大個招牌放左喺舖頭門口,非常騎呢!是日由於早到左既關係,重差幾分鐘先至夠十二點開門,不過店員都好好提早幾分鐘開門俾我地入去,夠晒細心!同一般拉麵店一樣,都係用order紙形式,所以野食一目了然,而麵質、味道甚至要唔要葱等都可以自由選擇,非常體貼。豚雞骨魚介拉麵($72)︰味道都算清爽,豬骨湯同埋雞骨湯cross-over既感覺好特別,從來未食過,濃得黎之餘又會食到雞湯既鮮味,非常特別。至於麵質方面,相對黎講叫做一般般啦,唔係話佢唔好食,只係都係D大路野無乜特別。反而要讚一讚既係麵上面既豚肉,刀功非常利害可以切到咁薄,好似食緊張紙咁,不過味道都叫做OK,配菜亦都口感唔錯,整體合格。辛口肉味增拉麵($72)︰同一般拉麵唔同,佢既「辛口肉」係成舊好似一個波咁放喺麵裏面,等食客可以自己整晒佢放埋落D湯到一齊食,非常特別!而配菜亦都非常特別,用D好似蘿白之類既野切到超幼

辛口肉味增拉麵($72)︰同一般拉麵唔同,佢既「辛口肉」係成舊好似一個波咁放喺麵裏面,等食客可以自己整晒佢放埋落D湯到一齊食,非常特別!而配菜亦都非常特別,用D好似蘿白之類既野切到超幼,口感非常獨特。不過最可惜既係全碗麵只有一塊薄到乜咁既豚肉,差唔多一啖就可以食晒,如果唔加蛋加肉之類既話真係好似食齋麵咁,呢度要扣少少分!
大阪風魚餅($15)︰整體感覺良好,沙律醬同埋醬汁配搭唔錯,可以將平平無奇既frozen魚餅整到咁好味,完全係食師傅既功力多過材料多多聲!
Overall感覺唔錯,但係喺呢一區黎講收咁既價錢可以叫做偏貴。雖然唔係唔好食,下次順路經過行開都會幫襯。但係如果你問我值唔值得山長水遠入黎「朝聖」呢,我就覺得無咁既必要喇!
2013-08-31