2013-09-07 720 瀏覽
以前住淘大的時侯就很喜歡到日月星, 牛下的一些港式快餐食野, 因為小時侯午飯無耐, 很快就口痕, 而這些小店就剛好有很多小吃提供, 好似有三文治, 西多士, 沙爹牛肉包, 魚柳沙律.... 因為多做學生生意, 所以價錢亦很平, 而當時我仍是食肉獸的時侯, 我最愛的就是生炸雞脾, 以前依稀記得還有3-4檔出色, 但現在九龍灣只有"日月星" 九龍灣這地方其實有很多有特色及好味的食店, 但因為牛下拆掉, 淘大德福的商埸要走中高路線, 租金不斷上升, 基本上鋪位只給大集團連鎖店進註, 所以抹殺了很多有心的家庭式食店. 現在有了INTERNET, 人人都懂得上網搵好野食, 而令這店開始多人留意及光顧, 這一日, 晚上要回家跟家人吃飯, 突然想起此店, 就想懷緬一番, 發現很多冒名而來的新面孔.地方依舊, 伙計有些依舊, 食物依舊, 但人變多了, 感覺變得不再"街坊".炸雞髀經常都會遇到炸得過火, 炸到連油都無, 整個感覺只係硬.. 硬.. 同硬. (可能現在都係先蒸或先鹵後炸, 變得水份已流失, 而且令隻髀無晒味!)一係就炸出來裡面太生好多血水日月星真的傳統簡單做法, 成隻掉入去生炸, 所以雞髀

現在九龍灣只有"日月星"

炸, 變得水份已流失, 而且令隻髀無晒味!)

一係就炸出來裡面太生好多血水

日月星真的傳統簡單做法, 成隻掉入去生炸, 所以雞髀塊皮依舊通透, 並非黑黑實實, 而每口雞肉都充滿很

香份油同肉汁. 如果你說不健康或太油, 那你就不應該吃炸髀了!
生炸雞髀
炸雞翼
眼看現在好食店一間一間關閉, 亦有些裝修轉型為求迎合市埸, 感覺真的好無奈, 舊樓不斷重建,

商埸不繼起, 將回憶不斷沖走, 將過多10/20年, 可能會有很多不同食店, 但這些都可能只是3-4個集團

所擁有. 社會上只有品牌, 而沒有情懷了, 可悲可悲!

2013-08-01
15 分鐘 (外賣自取)
生炸雞髀
炸雞翼