喺大圍返工咁耐,其實對呢間經常都座滿人嘅拉麵店非常熟識,但由於佢太多人同好多時要排下隊,所以無機會一試....=(咁啱今日經過,平時呢個時間只會見到門口掛住 "準備中" 的木牌,竟然變成 "營業中"... 仲有人添,就試試問下有無拉麵食啦!店員就話宜家係拉麵嘅落場時間....麵爐要清洗,6點先有得食.....有點失望....店員話... 不如試下我地新登場嘅什麼什麼洋食屋啦?? 係我地大廚精心設計嘅日式下午茶!! 見你平時咁多人食, 好啦, 就當一試無壞啦!下午茶Menu上, 有意粉、日式薄餅、多士等,見相中的 "藍苺忌廉多士" 賣相幾好,就點呢款啦!轉個頭店員比張卡仔我,話係我地嘅 "無料WiFi" password,即免費,又幾好wow!!等左一陣,咖啡到!店員話,所有下午茶都係即場做的,會等得比拉麵耐少少,好... 飲住咖啡上下網等啦!等左約8-10分鐘,多士到了!賣相同相差不多,Good! 多士上有忌廉、藍苺、藍苺醬、少少糖醬等,正如店員所講,唔係一般港式茶餐或西餐廳食到的西多士,食落...藍苺醬同糖醬很配合,不會太甜,多士內不是花生醬而是忌廉加少許芝士,感覺很新鮮,好吃!有驚
所以無機會一試....=(

見你平時咁多人食, 好啦, 就當一試無壞啦!

等左約8-10分鐘,多士到了!
賣相同相差不多,Good! 多士上有忌廉、藍苺、藍苺醬、少少糖醬等,正如店員所講,唔係一般港式茶餐或西餐廳食到的西多士,食落...藍苺醬同糖醬很配合,不會太甜,多士內不是花生醬而是忌廉加少許芝士,感覺很新鮮,好吃!有驚喜!!
藍苺忌廉多士
即沖熱咖啡
下午茶時間,可能無拉麵食嘅原因,店內很少人,很清靜,加上格仔窗小木屋嘅裝修,有如置身日本街頭小店或台灣特式Cafe嘅感覺,又有免費WiFi,好relax!
下次再黎試下其他款先 =P 希望都係有咁高質數啦!!
2013-08-29
藍苺忌廉多士