2013-08-11 3396 瀏覽
今日要去醫院探公公,所以係小巴站附近搵野食,平時LUNCH都有落黎食,今日就試試飲早茶。酒樓係商業大廈入面,我諗除左返工都好少人會特登黎飲茶,所以唔駛等位仲好多枱任揀唔嬲。炸雲吞一向係我既最愛,加左芝士又會係點呢?結果係有啲怪,佢係蝦中間加左芝士,但係太咸,同埋唔襯點雲吞既甜酸醬。通常酒樓既炸雲吞都係炸定放係度,但佢應該係即叫即炸,非常炙口。新鮮值得一讚,所以芝士係半溶狀態。蝦餃係一般貨色,淨係蝦肉,無豬肉,不過蝦夠大隻同幾爽口。鳯爪通常都唔會差得去邊,但我覺得佢呢度甜左啲。蒜容蒸鮮魷值得一讚,通常都係見到蒜容但食唔到味,但佢呢度D鮮魷煮到好入味。但切得太大舊同太厚,如果細舊啲會更加易食。呢個係我最鍾意食既菜,仲有個蜜糖雞翼都好正,但今日得2個人食唔哂2款雞翼,所以淨係叫左呢個。佢係用左類似避風塘既煮法,將雞翼開邊,非常惹味,用配料黎送飯一絶。不過呢個雞翼每次既辣度都唔同,有時唔辣,有時又辣到要不停飲水。如果可以保持一貫辣度會好一點。小籠包都算皮薄,唯獨頂太厚,成舊麵粉。汁都算多,但係完全無鮮味,好似飲緊油咁,豬肉都唔夠爽口,不算好吃。

芝士炸雲吞
蝦餃係一般貨色,淨係蝦肉,無豬肉,不過蝦夠大隻同幾爽口。
鳯爪通常都唔會差得去邊,但我覺得佢呢度甜左啲。
辣爆雞中翼
小籠包