2013-08-05 2072 瀏覽
今次去留園雅敘慶祝我既"上海奶奶"生日, 朋友介紹下認識留園雅敘, 呢度雖然係樓上鋪但座位都唔算好多, 唔知係唔係因為兩次去都係星期日, 所以都滿坐。幸好我地早早訂好位, 仲特別要求坐卡位, 兩次都好好彩安排到。不過呢度卡位得買張架咋, 大家想坐記得要訂位時講定呀。講返呢度既食物啦, 我先生一個係土生土長既上海人黎講, 佢地認為呢間既食物都算係幾正宗既, 好少香既上海菜館有嘈蝦及醃篤鮮。呢兩樣菜上次食左, 今次就試試其他吧!今次都係食左D家鄉菜,炒年糕味道濃左D 咸左少少 不過年糕大小剛好 唔會太大舊獅子頭正! 跟飯食一流  味道適中 足料有兩大舊豬肉小籠飽必食!!!! 肉汁KEEP得好好 鎖住O係入面 一個字"正"最後呢個雖然係炸既, 但一D都唔油膩, 好香口, 又抵食! (好似三/四十蚊)服務方面:都有80分, 始終呢度上樓唔同街鋪, 黎親都多數係熟客, 加上眼見有好幾位店員都係上海人, 所以特親切。
今次都係食左D家鄉菜,
炒年糕
上海炒年糕