2013-08-03 487 瀏覽
之前在悕慎分店試過 , 因某種個人原因關係 , 對那杯喬麥茶有一份特別之親切感 , 十分懷念那種香味, 那種屬於我倆的溫馨感覺  自從知道德福有分店後, 一直都想找個機會去試試 , 回味一下, 7月15日因有事到九龍灣, 故特意相約家人到此食晚餐 , 六時多剛好開始放工的時間 , 不用等已經即時有位, 但聽到侍應特意通知用餐限時 1.5 小時, 不能慢慢享受即時打個折扣 落ORDER紙後好快已經陸續上餐,  四式拼盤 --- 多款冷熱小食中任選四款, 各有特式, 但醉雞最好味 , 肉質嫩滑帶少少酒香味, 亞女食到唔停口 , 仲要求 encore .....(^.^)糖醋骨都好入味 , 肴肉一向都是我喜愛的 , 正 ~~  生煎包  **必食之選皮夠薄 , 微脆但不硬, 肉餡多汁但不會感覺"漏" , 雖是油煎但不覺油膩真是一流 , 坊間好多地方都有生煎包供應 , 但甚少食到此高質素美點  鍋貼 + 小籠包小籠包其實都幾OK 皮薄但不易穿, 肉汁多, 但因有生煎包珠玉在前, 對比之下就總覺欠少少, 可能是那種微脆的香口感鍋貼比較遜色 , 食時有粉黏口感 , 而且比較油膩  大白菜肉絲炒年糕

餐限時 1.5 小時, 不能慢慢享受即時打個折扣

落ORDER紙後好快已經陸續上餐,

四式拼盤
糖醋骨都好入味 , 肴肉一向都是我喜愛的 , 正 ~~

生煎包  **必食之選
 鍋貼 + 小籠包
對比之下就總覺欠少少, 可能是那種微脆的香口感
鍋貼比較遜色 , 食時有粉黏口感 , 而且比較油膩
  大白菜肉絲炒年糕
用料都足, 但味道稍咸了一點點, 要多飲水
( 幸好是至愛的喬麥茶 , 飲多幾杯都無問題 ^.^)
四式甜品拼盤
任選四款甜品 , 不但賣相美觀, 各有特式 :
紅棗糕最好味 , 香滑甜度週中
桂花糕只在糕中央加些少桂花糖, 入口就沒有桂花香味
杏汁布丁都ok 但較偏甜, 芒果布丁大路貨色沒特別
好佩服餐廳創此拼盤主意, 大家都希望多作嘗試 , 但每一款都 order一碟
的話, 不但浪費 , 荷包負擔都增大, 但此拚盤可供食客一次過淺嘗幾款不
同的小食/ 甜品, 所謂少食多滋味 , 大家一齊分享 , 值得一讚.
 就是呢杯喬麥茶, 茶清澈 , 入口香香的喬麥味道回味不已, 總叫人對
它念念不忘 , 侍應又好勤加茶, 不知不覺間都算不出飲了幾多杯 .
四人order 加埋茶水加一共 $524 其實不算抵食  但好味就已經夠了 ^.^

題外話/補充資料: 離開餐館後 , 亞仔才說他看到有罐裝喬麥茶包出售 (好似60元一罐) , 哎呀~~ 為何不早提我 >.<
2013-07-15